rss      tw      fb
Keres

Több mint 15 ezer áldozata volt tavaly a fegyveres erőszaknak Irakban


MTI 2015. január 1., csütörtök 18:02

Több mint 15 ezer emberéletet követelt tavaly a fegyveres erőszak Irakban, a közel-keleti országban ez volt a legvéresebb év 2007 óta - közölte a bagdadi kormány csütörtökön.

Legfrissebb jelentésében arról számolt be, hogy tavaly összesen 15 538 ember vesztette életét az országban dúló harcok következtében. Tavalyelőtt ez a szám 6522 volt.

Az iraki erőszak áldozatainak nyilvántartására szerveződött, Iraq Body Count (IBC) nevű független brit-amerikai szervezet még ennél is magasabbra tette az áldozatok számát. A csoport által közzétett adatok szerint 2014-ben 17 073 civil halt meg az iraki harcokban.

A hivatalos tájékoztatás szerint emellett legalább 22 ezren megsebesültek a jelzett időszakban, amelyet az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló, Iszlám Állam nevű terrorszervezet előrenyomulása határozott meg.

Hajder al-Abádi iraki kormányfő újévi beszédében hangsúlyozta, hogy „a terrorcsoportok támadása miatt a tavalyi volt a legnehezebb és legfájdalmasabb esztendő az ország számára”.

Az erőszak újabb hulláma a fővárostól nyugatra fekvő el-Anbár tartományban szabadult el 2014 januárjában, amikor a szélsőséges szunnita fegyveresek teljes egészében elfoglalták Fallúdzsa városát és Ramádi egyes részeit. A fokozatosan megerősödő dzsihadisták június elején Irakban villámhadjáratot indítottak, amelynek során bevették az ország második legnagyobb városát, Moszult, és hatalmas területeket hasítottak ki maguknak az ország északi részén.

A dzsihadisták töretlen előrenyomulásának megállítására a kormányerők offenzívát indítottak, az Egyesült Államok és a vele szövetséges országok pedig augusztus 8. óta légicsapásokat hajtanak végre a milícia iraki hadállásai ellen.

A szunnita-síita felekezeti konfliktus 2006 és 2008 között járt a legvéresebb következményekkel az országban. A hivatalos adatok szerint 2007-ben 17 956 embert öltek meg Irakban.