rss      tw      fb
Keres

Szilveszter a világban - Shanghajban tragédia árnyékolta be az újévi ünnepségeket - ÖSSZEFOGLALÓ


MTI 2015. január 1., csütörtök 12:49

Sydneytől New Yorkig milliók ünnepelték a 2015-ös esztendő beköszöntét szerdán; Sanghajban azonban tragédiába fordult az ünneplés, legalább 36 ember vesztette életét egy tülekedésben.

Közép-európai idő szerint csütörtökön késő délelőtt - a világon utolsóként - Hawaiin köszöntötték az új évet hatalmas tűzijátékkal. A Kaliforniától mintegy 4000 kilométerre nyugatra fekvő szigetcsoporton, enyhe időben, ezrek gyönyörködtek a Waikiki strandról fellőtt rakétákban. A Hawaiin tartózkodó amerikai elnök, Barack Obama is szűkebb hazájában ünnepelte az új évet.

Sanghaj belvárosában legalább 36 embert agyontapostak a Bund néven ismert folyóparti sétányon az újévet ünneplő tömegben. A katasztrófát a helyi médiában megszólaló szemtanúk beszámolója szerint az okozta, hogy az egyik épület ablakából hamis pénzt szórtak az utcára, amit az emberek egymást taposva igyekeztek összegyűjteni. A Hszinhua állami hírügynökség szerint az áldozatok között sok a diák, és a halottak túlnyomó többsége nő. A sérültek számát a kései jelentések 47-re teszik.

Hszi Csin-ping elnök arra kérte a helyi hatóságokat, hogy mielőbb vizsgálják ki, pontosan mi okozta a pánikot és a tragédiát. Egyúttal az ország valamennyi önkormányzatát a biztonsági intézkedések szigorítására szólította. Az újévi ünnepségeket azonnal beszüntették Sanghajban.

New Yorkban egymillió ember üdvözölte, amint helyi idő szerint éjfélkor Bill de Blasio polgármester felesége és két gyermeke társaságágban a megnyomta a gombot, amellyel a központi Times Square-en lebocsátották a hagyományos kristálygömböt, boldog újévet kívánva és táncolva hallgatták a hangszórókból Frank Sinatra New York, New York című dalát. Az amerikai nagyvárosban több ezer rendőrt helyeztek készültségbe szilveszterre arra az esetre, ha az ünneplésből újabb tüntetés lesz, folytatásaként azoknak a demonstrációknak, amelyeknek kiváltó oka fegyvertelen feketék rendőrök általi lelövése volt. Mindazonáltal semmilyen szervezet nem szervezett jelentősebb tüntetést az év utolsó napjára New Yorkba.

Dubaj perzsa-öbölbeli emírség világrekordot készült dönteni a Föld legmagasabb épületére szerelt legnagyobb felületű fényreklámmal. A 900 méter magas Burdzs Kalifa torony homlokzatán egy 70 ezer LED-ből álló táblán az ország vezetőit mutatták éjfélkor. Az emírség tavaly szilveszterkor a világ legnagyobb tűzijátékával döntött világrekordot.

Bagdadban erre az éjszakára feloldották a több mint tíz éve érvényben lévő éjszakai kijárási tilalmat. A forgalom szokatlanul nagy volt, de a merényletek elkerülése végett a központba autók nem hajthattak be.

Bassár el-Aszad szíriai elnök a polgárháború frontján, katonákkal töltötte az év utolsó estéjét egy damaszkuszi elővárosban. A csütörtökön közzétett felvételek szerint az elnök katonákkal rázott kezet, erődítményeket látogatott meg és felmászott egy harckocsira.

Indonéziában a közelmúltbeli tragédiák - az AirAsia légitársaság gépének lezuhanása és a közép-jávai földcsuszamlás - áldozatainak emlékére tekintettel visszafogottan ünnepeltek az emberek. A fővárosban a megszokott szilveszteri fesztivál előtt a városvezetés tömeges imádkozást szervezett. Több városban semmilyen ünnepséget nem rendeztek.

Európában elsőként Moszkvában kezdődtek az ünnepségek. A Vörös téren tűzijáték fényárjában úszott a Vaszilij Blazsennij székesegyház. Újévi üzenetében Vlagyimir Putyin elnök az ukrán válságra utalva hangsúlyozta, hogy Oroszország és az Egyesült Államok egyaránt felelős a világ békéjéért, és köszönetet mondott az oroszoknak a hazafiasságukért.

Párizsban a Diadalívről fellőtt tűzijáték világította meg a Champs-Élysées-t, a látványban több tízezres párizsi és turista gyönyörködött.

Litvánia az euró bevezetésével ünnepelte az új évet. A balti ország a 19. tagja lett az eurózónának. Algirdas Butkevicius miniszterelnök volt az első - közvetlenül az éjfél elütése után -, aki euróban vett ki készpénzt egy bankautomatából.

Giorgio Napolitano olasz elnök újévköszöntő beszédében megerősítette, hogy hamarosan - idő előtt - lemond tisztségéről. Arra buzdította hazáját, hogy oldja meg égető gondjait, mint például a korrupció visszaszorítását és a fiatalok munkához juttatását, valamint hogy bátran folytassa a reformok keresztülvitelét.

Európa idei Ifjúsági Fővárosa, Kolozsvár látványos tűzijátékkal és lézershow-val köszöntötte az új évet. A dermesztő hideg ellenére több ezren gyűltek éjfélre Kolozsvár főterére, ahol Emil Boc polgármester indította el az ifjúsági főváros programsorozatát. A polgármester ez alkalommal jelentette be, hogy július 30. és augusztus 2. között a svéd Avici és a francia David Guetta is koncertezik a városban. A bejelentést megelőzően a dán The Asteroid Galaxy Tour együttes szórakoztatta a közönséget. A polgármesteri hivatal 700 üveg pezsgőt bontott a szabadban szilveszterezők számára.

A Fülöp-szigeteken feltehetően egy petárda miatt tűz keletkezett Manila egyik túlzsúfolt szegénynegyedében. Két ember meghalt.

Dániában három, Németországban két, Csehországban egy halálos áldozata volt a szilveszteréji petárdázásoknak. A franciaországi Arras közelében egy férfi lelőtte volt barátnőjét és annak két ismerősét, további két embert megsebesített, majd magával is végzett.