rss      tw      fb
Keres

Perújrafelvételt rendeltek el Kairóban az al-Dzsazíra újságíróinak ügyében


MTI 2015. január 1., csütörtök 17:11

Perújrafelvételt rendelt el csütörtökön a kairói semmítőszék az al-Dzsazíra katari hírtelevízió három újságírójának ügyében, akiket a megbuktatott Mohamed Murszi elnök mögött álló szervezet, az Egyiptomban azóta betiltott Muzulmán Testvériség támogatása miatt ítéltek el - közölte a védelem egyik ügyvédje.

Amr ad-Díb elmondta: a bíróság elfogadta az újságírók fellebbezését.

A pánarab hírtelevízió három munkatársát 2013 decemberében vették őrizetbe. Peter Greste ausztrál riportert, Mohamed Fahmi kanadai-egyiptomi újságírót és az egyiptomi Baher Mohamedet júniusban szabtak ki héttől tíz évig terjedő börtönbüntetéseket. A bíróság csütörtöki döntésének értelmében az új per megkezdéséig az újságírók őrizetben maradnak.

A három újságírót azzal vádolták, hogy hamis információkat sugároztak a hadsereg által 2013 júliusában a hadsereg által megbuktatott Mohamed Murszi, az ország első demokratikusan megválasztott elnöke mögött álló Muzulmán Testvériség javára.

Greste-et és Fahmit egy irodává átalakított kairói szállodaszobában vették őrizetbe, ahol a vád szerint illegálisan, az összes médium számára kötelező akkreditáció nélkül dolgoztak.

Az ügy az Egyiptom és Katar között az iszlamista egyiptomi elnök megbuktatása utáni feszült viszony közepette kezdődött. Fahmi ügyvédje, Negad al-Borai egyfajta politikai leszámolásnak nevezte az újságírók letartóztatását.

Az új kairói vezetés azt veti Doha szemére, hogy - egyebek mellett az al-Dzsazírán keresztül - támogatja a Muzulmán Testvériséget. A hírtelevízió bírálta Murszi megbuktatását és az elnök eltávolítása ellen tiltakozó hívei elleni véres megtorlást.

A volt államfő megbuktatása után legalább 1400 Murszi-párti tüntető halt meg, több mint 15 ezer szimpatizánsát vetették börtönbe, és százakat ítéltek halálra.

A nagy nemzetközi felháborodást kiváltott perben tizenegy másik újságírót - közöttük két britet és egy hollandot - távollétükben tizenegy évi börtönre ítéltek.

Az újságírók hozzátartozói és a szakértők nagy várakozásokkal tekintettek a csütörtöki fellebbviteli tárgyalás elé, mivel Egyiptom és Katar között a közelmúltban a megbékélés számos jele mutatkozott.

December 20-án a katari emír megbízottja váratlanul Kairóba látogatott. Egyiptom üdvözölte a kapcsolatok „új szakaszát", Doha pedig teljes támogatásáról biztosította a Murszit megbuktató Abdel-Fattáh esz-Szíszi tábornok, jelenlegi államfő kormányát. Két nap múlva az al-Dzsazíra meglepetésre bejelentette, hogy bezárja egyiptomi irodáját.

A hírtévé egyik vezetője csütörtökön üdvözölte a kairói döntést, és reményét fejezte ki, hogy a korábban elítélteket hamarosan szabadlábra helyezik. Megismételte, hogy álláspontjuk szerint politikai ügyről van szó, így az újságírók elengedéséhez sem elsősorban jogi, hanem bírósági döntésre van szükség.

A csatorna egy szóvivője egy külön nyilatkozatban azt szorgalmazta, hogy a megismételt pert gyorsan lefolytassák. Hozzátette, hogy az ügyvédek várakozása szerint az eljárás akár egy-másfél évig is eltarthat.