rss      tw      fb
Keres

Lakodalmat ünneplőkre lőtt az afgán hadsereg, sok a halott és a sebesült


MTI 2015. január 1., csütörtök 8:58

Legalább húsz polgári személy halt meg és sokan megsebesültek, amikor az afgán hadsereg által kilőtt aknák csapódtak be egy lakodalomba a dél-afganisztáni Hilmend tartományban - közölték tartományi illetékesek csütörtökön.

Mahmúd tábornok, a térségben állomásozó 215. számú hadtest parancsnokhelyettese a Reuters brit hírügynökség jelentése szerint közölte, hogy a tüzérség három irányból lőtte Szangin körzet egyik falvát, ahol szerdán lakodalmat tartottak. Hozzátette: azt egyelőre nem tudni, hogy szándékosan lőttek-e polgári célpontra. Az incidens ügyében vizsgálatot indítanak.

Gul Pasa Bahtiar, a tartományi rendőrfőnök helyettese elmondta, hogy 26 polgári személy - közöttük nők és gyermekek - halt meg, és legkevesebb negyvenegyen sebesültek meg az aknatámadásban.

Legalább 3188 afgán polgári személy halt meg 2014-ben az ENSZ múlt héten közzétett adatai szerint.

A polgári áldozatok rekord száma arról tanúskodik, hogy bár az afgán erőket 13 éven át támogató nemzetközi biztonsági erők hivatalosan befejezték afganisztáni harci missziójukat, koránt sincs vége a háborúnak az ázsiai országban.

2014-ben az afgán erők okozták a legtöbb afganisztáni polgári személy halálát. November végéig a civil áldozatok száma 19 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakáét, és jóval magasabb volt, mint az előző „rekord": a 3133 fős 2011-es járulékos veszteség.

A TASZSZ orosz hírügynökség az afgán belügyminisztériumra hivatkozva azt jelentette, hogy az épületet, ahol a lakodalmat tartották, tálib lázadók rakétákkal lőtték. Juszuf Ahmadi, a tálibok egyik szóvivője Twitter-üzenetében a biztonsági erőket okolta a támadásért, amit elítélt.