rss      tw      fb
Keres

Időjárásjelentés


MTI 2014. december 31., szerda 12:23

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

------------------------------

A kontinens középső területei felett nyugat-keleti irányban egy anticiklon húzódik, amelyben a légnyomás az 1035 hPa-t is meghaladja. A magasnyomás keleti felét hideg, kontinentális levegő tölti ki, arrafelé az éjszakai órák hőmérséklete -15, -25 fok között változik. Másutt is hidegek az éjszakák, csak Európa nyugati partvidékei közelében fordul elő fagypont feletti hőmérsékleti minimum. Nappal sincs meleg, csupán az Ibériai-félszigeten mérnek 10 fokot meghaladó csúcshőmérsékletet. A Kelet-európai-síkságon mintegy 10-40 cm vastag hótakaró fedi be a tájat. Finnország térségében számottevő mértékben gyarapodott a hótakaró az ott átvonuló ciklon felhőrendszeréből. Az Észak-Európa fölött húzódó melegfront dél felé halad tovább, így csütörtök estig a Kárpát-medence fölé egyre enyhébb légtömegek érkeznek.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

----------------------------------------------------

A kezdeti derült időt követően délutántól észak felől fátyolfelhők érkeznek térségünkbe, éjszaka az Észak-Dunántúlon meg is vastagszik a felhőzet, így arrafelé hószállingózás, gyenge havazás is lehet, másutt csapadék nem lesz. Csütörtökön a Dunántúlon egész nap erősen felhős lesz az ég, ugyanakkor a Dunától keletre - kiváltképp a Dél-Alföldön - délelőtt néhány órás napsütésre is számítani lehet, azonban délután ott is megnövekszik a felhőzet. A Dunántúlon napközben bármikor; északon, északkeleten késő délutántól valószínű szórványosan gyenge havazás, hószállingózás, a Kisalföld térségében estefelé gyenge ónos eső is előfordulhat. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légáramlás, csupán szerdán napközben élénkülhet meg az Alföldön az északkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -13 fok között alakul, de a hóval fedett déli területeken -15, -20 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 0, -5 fok között, délen azonban -6, -7 fok körül valószínű.