rss      tw      fb
Keres

Horváth Csaba (MSZP): Tarlós programja egyszerű, cinikus látszatakció

MTI 2010. december 14., kedd 17:56

Egyszerű, cinikus "látszatakciónak" nevezte Horváth Csaba, a fővárosi MSZP-frakció vezetője Tarlós István főpolgármester Társadalmi Megbékélés nevű programját. A politikus szerint a program lényege, hogy az önkényesen kiválasztott aluljárókból bármi áron eltávolítsák a hajléktalanokat.

Horváth Csaba keddi közleménye szerint helyes, hogy a főpolgármester javaslatot tesz a hajléktalanok helyzetének javítására, de az, hogy a legforgalmasabb aluljárókból bármi áron máshová száműzik a hajléktalanokat, nem jelent valódi megoldást.

"A hajléktalanság problémáját nem lehet és nem szabad kampányszerűen kezelni. Komplex, összefüggésekben és hosszú távon fenntartható programra van szükség, ami a tényekből indul ki, nem ígér teljesíthetetlent, nem cinikus és együttműködésen alapul" - áll a közleményben.

Tarlós István főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a főváros frekventált aluljáróiban élő hajléktalanok jelentős többsége, mintegy 80 százaléka elfogadja a nekik felkínált szociális segítséget.

A városvezető még november 3-án jelentette be, hogy december 15-éig rendet kíván tenni a főváros kiemelt aluljáróiban, az elért eredményekről tartott kedden sajtótájékoztatót.

Tarlós István azt hangoztatta: az állami és önkormányzati szociális hálóból kiesetteket meg akarják szólítani, és integrálni akarják őket a társadalomba, ugyanakkor azt nem akarják megengedni, hogy az aluljárókban és a pályaudvarokon az emberek életvitelszerűen tartózkodjanak.

Tarlós István újságírói kérdésre arról beszélt, hogy bár "célzottan és kifejezetten hajléktalanügyként kezelik" a mostani akciót, valójában a kiemelt aluljárók és azok környezetének a rendbetétele volt a fő cél, és ennek keretében akartak az ott élő hajléktalanoknak emberséges elhelyezést biztosítani.

A főpolgármester a rendteremtéssel kapcsolatban arról beszélt, hogy az új szemlélettel meg kell barátkozni Budapesten, akkor is, ha korábban "más volt a divat". Arra mutatott rá, hogy figyelembe kell venni 1,8 millió "konszolidált budapesti" érdekeit is.

Mint fogalmazott, az egyes emberek jogait egy határig tiszteletben kell tartani, de azon túl "a többség, a közösség joga (...) fontosabb lesz, mint az egyéné".

Az elmúlt hetekben a szociális munkások 116 tartósan az aluljárókban alvó fedél nélküli embert írtak össze, és kezdték el az elhelyezésüket - mondta, hozzátéve, hogy ezzel párhuzamosan megszervezték a befogadási lehetőségeket is. Ezek között említette a támogatott munkásszállós elhelyezést, a támogatott albérletet, a pároknak kialakított éjjeli menedékhelyet, illetve fizetős átmeneti szállót, a lábadozókat, a kórházakat, a szociális otthonokat és az időszakos éjjeli menedékhelyeket.

A főpolgármester elmondta, az említett 116 hajléktalan közül keddig harmincan nem fogadtak el semmilyen támogatást, és "ismeretlen helyre" távoztak. Kilencen különösebb segítség nélkül maguk felkeresték meg valamelyik hajléktalanellátó szolgálatot, 51 embert elhelyeztek, 26 ember elhelyezése pedig még folyamatban van - tette hozzá.

Tarlós István újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy a fedél nélküliek elhelyezése nem pénzkérdés; megvan a szükséges forrás, mert nem akarják, hogy az emberek az utcán meghaljanak. Jelezte: a célra a főváros eddig 80 millió forintot kapott az államtól.

A főpolgármester keddi sajtótájékoztatójára reagált a Város Mindenkié elnevezésű civil csoport is. A fedél nélkül élő embereket tömörítő, az érdekeiket képviselő egyik civil szervezet azt kéri Tarlós István főpolgármestertől, töltsön el egy napot hajléktalanként Budapesten, hogy megérthesse és megérezhesse a problémáikat.