rss      tw      fb
Keres

KDNP: plusz százmillió forint fogyatékos-ügyre

MTI 2010. december 14., kedd 17:52

A kereszténydemokrata Latorcai János plusz 100 millió forinttal támogatná a fogyatékos személyek esélyegyenlőségét segítő programokat és szolgáltatásokat, a kormánypárti politikus a költségvetéshez beadott módosító indítványában ezt az összeget a terhességmegszakításokra elkülönített félmilliárdos keretből csoportosítaná át.

Mint javaslata indoklásában kiemelte, a módosítás célja a meglévő programok mellett további, a fogyatékossággal élő személyek ellátásának fejlesztésével kapcsolatos programok megvalósítása.

A fogyatékos személyek esélyegyenlőségét elősegítő programok támogatása előirányzat jól megalapozott, sikeres szakmai programok támogatására szolgál, mint például a FECSKE-program, mely a fogyatékos személyeket nevelő családtagok időszakos tehermentesítését segíti elő.

A kereszténydemokrata politikus rámutatott: a fogyatékos személyek országos és regionális szervezetei előirányzat a célcsoport szempontjából kisebb, vagy nem országos fogyatékosságügyi civil szervezetek érdekvédelmi tevékenységéhez, illetve tagjaiknak nyújtott szolgáltatások támogatására nyújt fedezetet. Ezen szervezetek támogatása egyben a célcsoport számára hiánypótló jellegű speciális szolgáltatások nyújtását is jelenti. Az előirányzat 80 millió forinttal történő megemelése - értelmi fogyatékosok, halmozottan sérültek, autisták, siketek és nagyothallók , afáziások, vakok és látássérültek, siketvakok, beszédhibások részére - további programok, szolgáltatások biztosítására szolgál. Latorcai János a fogyatékos személyek esélyegyenlőségét elősegítő programokra húsz millió forintot csoportosítana át.