rss      tw      fb
Keres

Szemerkényi Réka mint washingtoni nagykövet?




Ez év januárjában Gulyás Gergely fideszes képviselő levelet írt Colleen Bellnek, a kijelölt budapesti amerikai nagykövetnek: „Magyarországon komoly és jogos felháborodást keltett, hogy Ön, aki az elkövetkező években az Egyesült Államokat kívánja képviselni Magyarországon, szenátusi meghallgatásán a magyar belpolitikával kapcsolatosan nem csupán tájékozatlanságáról tett tanúbizonyságot, hanem – tudatosan vagy tudtán kívül – fontos kérdésekben pártpolitikai álláspontot képviselt.”


Gulyás jól leteremtette Bell asszonyt, tájékozatlannak, felkészületlennek nevezte, pártpolitikusnak titulálta. Bell kapott kritikát az Egyesült Államokban is, de Gulyás levele azért meglepő, mert saját pártja washingtoni nagykövetjelöltjével igencsak elnéző volt, pedig úgy tűnik, hogy a magyar kormány alkalmatlan hölgyet küld Washingtonba.


A 76 éves Szapáry Györgyöt, aki az utolsó néhány évet békésen átszunyókálta Washingtonban, most a 48 éves Szemerkényi Réka váltja.


Azt gondolná az olvasó, hogy a kulcsfontosságú posztra Orbánék egy nemzetközi gyakorlattal rendelkező diplomatát küldenek, olyat, aki jelentős tapasztalatokat szerzett már amerikai politikusokkal, és több évtizedes diplomáciai munka van a háta mögött.


Nem egészen. Szemerkényi Réka soha nem volt diplomata, nem szolgált külföldön, nincs évtizedes nemzetközi gyakorlata. Hogyan lett nagykövet? Úgy, hogy hűséges a Fideszhez, és Orbán bizalmasa. Szemerkényi jól beszél angolul, ami nagy előrelépés, hiszen a Los Angeles-i főkonzul, Kálmán László úr nehezen boldogul a nyelvvel.


Szerekényi asszony két évtizeddel ezelőtt bölcsész oklevéllel került ki az ELTE-ről, utána két évig a Johns Hopkins Egyetemen tanult politológiát, éppen ott, ahol Charles Gáti professzor tanít. Négy gyermeket szült, egyetemi címeket szerzett, kormánytanácsadó volt, és a Mol nemzetközi imázsát fényezte – sikertelenül. Mindez tiszteletreméltó dolog, meg az is, hogy publikált néhány cikket a Heti Válaszban, de arra, hogy a halálkritikus washingtoni nagykövetséget vezesse – vajmi kevés.


Az országimázs javítását nevezte a külgazdaság egyik legfontosabb feladatának Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki szerint előbb-utóbb a gazdasági adatokon is meg fog látszani, ha nem sikerül megoldást találni az Egyesült Államokkal fennálló politikai vitában.


Félreértés ne essék, Szemerkényi asszony szimpatikus, mosolygós hölgy, és én nem kétlem, hogy intelligens és okos. De hol van a diplomáciai és külszolgálati tapasztalat? Hol vannak a nemzetközi eredmények, amelyeket letett az asztalra? Tényleg ő lenne a legalkalmasabb?


Az Orbán-kormánynak egy ismert, nemzetközi tekintélyű diplomatát kellene Washingtonba küldenie, olyat, aki valós programot tesz le az asztalra, és nem PR-trükkökkel próbálkozik.


Ennek ellenére én sok sikert kívánok Szemerkényi asszonynak! És bízom a csodában, abban, hogy sikeres lesz, noha eddigi teljesítménye alapján nem hiszem, hogy alkalmas volna a washingtoni nagyköveti posztra.