rss      tw      fb
Keres

OGY - Költségvetési Tanács: alkotmányba foglalnák a testületet

MTI 2010. december 13., hétfő 19:52

Beemelné az alkotmányba a kormány a Költségvetési Tanácsot (KT), mint az Országgyűlés törvényhozó tevékenységét támogató szervet.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn nyújtotta be a parlamentnek alkotmánymódosítási javaslatát, amelyben azt kezdeményezi, hogy az alaptörvénynek az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) és a Magyar Nemzeti Bankról szóló fejezete egészüljön ki a Költségvetési Tanáccsal. Rögzítené, hogy a KT az Országgyűlés törvényhozó tevékenységét támogató szerve. Tagja a jegybank elnöke, az ÁSZ elnöke és egy, a köztársasági elnök által hat évre kinevezett tag.

A tanács törvényben meghatározott módon közreműködik a költségvetésről szóló törvény előkészítésében - áll a javaslatban.

A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lépne hatályba.

Az előterjesztő szerint javaslata arra irányul, hogy az alaptörvény módosításával beemelje a KT-t az alkotmányi jogállással rendelkező szervek közé, feladatait, jogállását alkotmányi szinten

rögzítse, tovább erősítve ezzel a testület közjogi helyzetét.

Navracsics Tibor kezdeményezte azt is, hogy módosítsák a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló törvényt, és ebben rögzítsék: a köztársasági elnök a KT egy tagját a kiemelkedő tudású közgazdászok közül nevezi ki.

A parlament hétfő este a 2011. évi költségvetést megalapozó salátatörvény részeként fogadta el azt az indítványt, amely szerint jogutód nélkül megszűnik a KT titkársága, és az új, háromtagú testületnek új jogosítványokat ad.