rss      tw      fb
Keres

Bíró D. Péter sajtószemléje - 2010. 03. 23.

Válogatás az elmúlt napok fontosabb írásaiból-interjúiból


FÓKUSZBAN:

2010. március 20.
Bíróság elé küldi a pápa a pedofil papokat
ATV honlapja - külföldi hírek

„Mély megrendülését fejezte ki a pápa az egyházi pedofilbotrányok miatt. XVI. Benedek pápa az ír katolikus egyházhoz intézett, szombaton Rómában nyilvánosságra hozott pásztorlevelében azt írta, hogy a bűncselekmények az egész katolikus egyháznak szégyent és lelkiismeret-furdalást okoznak.”

„A pápa szerint a válsághoz több tényező is hozzájárult, köztük a papi személyek kiválasztásának nem megfelelő folyamata, a szemináriumokban uralkodó helytelen morális és szellemi hozzáállás, valamint ’az egyház jó híre és a botrányok elkerülése iránti félreértelmezett aggodalom’.”

„Az áldozatokhoz szólva az egyházfő kifejezte, hogy tudja, nagyon sokat szenvedtek, és ezért bocsánatot kér.”

„’Tudom, hogy a történtek után némelyeteknek nehéz még csak belépni is egy templom ajtaján. Azért imádkozom, hogy Krisztushoz közeledve és egy olyan egyház életébe bekapcsolódásotok által, amelyet a bűnbánat megtisztított és megújult a pásztori gondviselésben, újra megtapasztaljátok Krisztusnak mindannyitok felé való végtelen szeretetét.’”

„Azoknak a papoknak és egyházi személyeknek pedig, akik a bűncselekmények elkövetői voltak a pápa azt üzente, hogy felelniük kell a hatóságoknak. ’Eljátszottátok az ártatlan fiatalok és szüleik által belétek helyezett bizalmat, ezért felelnetek kell a Mindenható Isten előtt és a jogosan működő bíróságok előtt is’.”

„A megrontások és szexuális bűntettek eltussolására vonatkozóan nem létezik semmiféle szolgálati utasítás a katolikus egyházon belül - szögezte le Charles J. Scicluna”, a Vatikán Főügyésze…. „Egyértelmű elv, hogy egyházi köröknek büntető feljelentést kell tenniük olyan esetekben, amikor azt az állami jog megkívánja.”

„2007-ben vezető olasz politikusok sikerrel akadályozták meg, hogy az olasz televízió műsorára tűzze a BBC egy papi pedofíliával foglalkozó dokumentumfilmjét.”

„Ugyanakkor két baloldali képviselő, Giovanni Russo Spena és Gennaro Migliore közös közleményben követelték a film bemutatását, mert szerintük közismert a katolikus egyházon belül dívó pedofília. Giuseppe Caldarola baloldali képviselő szerint is elfogadhatatlan, hogy az olasz közönségtől megtagadjanak valamit, amit a brit láthatott. ’A Vatikánnak rá kell jönnie, hogy a megelőző cenzúra a gyengeség jele’ – vélekedett Caldarola…”

„A Szexuális bűncselekmények és a Vatikán című – Nagy-Britanniában korábban műsorra tűzött – összeállítás szerint az 1962-ben kiadott Crimen Solicitationis (Ajánlattétel bűntette) című eljárásrend csak 2001-ben vált ismertté, amikor Joseph Ratzinger, a Hittani Kongregáció akkori vezetője utalt rá az egyik püspökökhöz intézett levelében, amelyben új intézkedéseket terjesztett elő az ilyen jellegű vádak kezelésére.

Az iratnak az a passzusa keltette a legnagyobb megütközést, amely gyónási titokként kezeli az efféle visszaéléseket, és ennélfogva titoktartási esküre kötelezi a gyermekkorú áldozatot, a megvádolt papot és bármely más tanút. Az áldozatokat és a tanúkat az egyház azzal félemlítette meg, hogy az eskü megszegése kiközösítést von maga után.

A dokumentummal bizonyítást nyert, hogy a katolikus egyház nem esetileg járt el az egyes ügyekben, hanem egységes eljárásrendje volt a pedofil ügyekkel kapcsolatban, ám az nem az áldozatok felépülését és kárpótlását szolgálta, hanem – a bűntettek agyonhallgatásával – a látszat fenntartását és a pedofil papok más parókiákra történő ’átmentését’ és elrejtését az igazságügyi hatóságok elől. Kritikusok rámutatnak: míg a rendelkezés segítségével bűncselekmények elkövetői tudtak az eljárások alól kibújni, az egyetlen mondatot sem veszteget az áldozatoknak nyújtandó segítségre vagy kárpótlásra.”

„A Vatikán fontolóra veszi, hogy eltörölje a megrontási bűnügyek tízéves elévülési idejét - jelentette március közepén a Kathpress hírügynökség.”

„Az ügynökség a hittani kongregáció súlyos egyházjogi bűntettek dolgában illetékes ügyészének”, Charles J. Scicluna szavait idézte vasárnap.

2010. március 21.
Szögedi Anna: Bátran állok a kihívások elé
Felvidék ma

„Az e heti Szabad Újság beszélgetést közölt az Magyar Koalíció Pártja parlamenti és besztercebányai megyei képviselőjével munkájáról.”

„Szögedi Anna: – Minden, ami megbontja az egységünket, az egyértelműen káros, elsősorban a kisebbségi létünk szempontjából. Persze a közösséget elhagyni szándékozókat nem lehet visszatartani, és nincs is értelme… Terjeszthetnek rólunk hazugságokat, de az MKP-nak megvan az elkötelezett szavazóbázisa. Ha összehasonlítjuk a MOST-HÍD választási listájával a miénket, rögtön kiderül, hogy a másik párt listáján a mi régiónkban is olyanok kaptak lehetőséget a megmérettetésre, akik befolyásolhatják az őket körülvevő embereket (vállalkozók, gyógyszerészek, orvosok). Ez a lista nem az emberek érdekeit szolgálja, és meg vagyok róla győződve, hogy működésüknek semmilyen hozadéka nem lesz az itt élő magyar kisebbség számára.”

2010. március 18.
Harabin szerint Lipšic le akarja járatni őt
Új Szó (szlovákiai napilap) online kiadása

„Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint Daniel Lipšic, a KDH [kereszténydemoraták] alelnöke le akarja járatni és el akarja távolíttatni őt, ezért terjeszti, hogy kapcsolatban áll a szlovákiai albán drogmaffia fejnek tartott, éppen szökésben lévő Baki Szadikivel.”

„Az ellenzéki politikus szerint a Szadiki és Harabin közti telefonbeszélgetésről készült hangfelvétel a főügyész szerint is valódi. A Legfelsőbb Bíróság elnöke ezt tagadja.”

„Harabin azt tartja, a sajtó is hajtóvadászatot folytat ellene, elhallgatva, hogy az állítólagos alvilági vezérnek Mikuláš Dzurinda idején adták meg a szlovák állampolgárságot, ’Úgy látszik, ez volt az előző kormány és a KDH-s belügyminiszterek gyakorlata’ - áll Harabin állásfoglalásában.”

2010. március 18.
A. Nagy László: A magyar oktatás védelmében
A Híd – Most szlovákiai párt honlapja, A. Nagy László blogja

2006-ban „az SNS kapta meg az oktatási tárcát, s Ján Mikolaj pártja egyetlen megmaradt minisztereként, Robert Fico biztos támogatásának tudatában most, a parlamenti ciklus végén még legalább egyszer belénk akar rúgni.

Nincs miért félnünk tőle. Nem ő az első, és valószínűleg nem is ő lesz az utolsó, aki Szlovákiában a magyar nyelvű oktatást fogja támadni. Meg fogjuk védeni ezen alapvető,emberi jogunkat, mert meg kell védjük magunkat.”

„De fontos az, hogy szövetségeseket is szerezzünk. Hogy legyenek olyan szlovákok körülöttünk, akik nem kényszerből, hanem meggyőződésből támogatják a kisebbségi oktatást. Nekem vannak ilyen szlovák barátaim, s a környezetemben lévő szlovákokat erről próbálom meggyőzni. És önök?”

2010. március 18.
Szigorúbb ítéleteket szorgalmaz az ügyészség Nógrád megyében
Jogi Fórum

„Az ügyészség fokozza a súlyosítás iránti fellebbezéseket Nógrádban, mert a megyében működő bíróságok a legenyhébb ítéleteket kiszabó testületek közé tartoznak – jelentette be a megyei főügyész sajtótájékoztatón, szerdán Balassagyarmaton.”

„Tolvay Örs Csaba közlése szerint Nógrád megyében a megvádoltak 25 százalékát ítélik letöltendő szabadságvesztésre, míg az országos átlag 34 százalék. Ez természetesen a bírói függetlenségbe ’belefér’ - fogalmazott.”
„Kovács Árpád katonai főügyész, a legfőbb ügyész helyettese újságírói kérdésre visszautasította, hogy az ügyészségnek politikai megfelelési kényszere lenne. A kérdés arra vonatkozott, hogy feltűnően sok, politikusokat érintő ügy került napvilágra a választások közeledtével.”

2010. március 17.
Babarczy Eszter: Pintér napfogyatkozása?
HVG online

„A magyar közönségnek az eclipse, napfogyatkozás szóról Stephanie Meyer (szerintem nyálas) regényfolyamának legújabban megfilmesített változata jut eszébe…Azért mi foglalkozzunk inkább a másik Eclipse üggyel, annál is inkább mert nem pusztán egy újabb korrupciós ügyről van szó. A kérdés inkább az, vajon Pintér Sándor lehet-e ezek után belügyminiszter (amit ő, a szóbeszéd szerint, még néhány hónapja is biztosra vett), pontosabban: a kérdés az, Orbán-e az úr a saját házában?”

„Ha nem dobja Pintért – már csak a gyanú árnyéka miatt is –, akkor Orbán, minden látszat ellenére, foglya a saját kilentúrájának.”

„A szóbeszéd persze másként írja le Pintért: rutinos ’üzletemberként’, aki a virágzó őrző-védő üzletágban szerzett ismeretségek és a rendőrsé- gi kapcsolatok virtuóz összefonásával afféle klasszikus fővédnökké nőtte ki magát. ’A Sanyi elintézi’ – ilyesféle mondatokra gondol a szóbeszéd. De ki hallgat a szóbeszédre? Magát komolyan vevő, kormányzásra készülő párt semmi esetre sem.

És itt jön az Eclipse eset. Akár ügyesen időzített bomba, akár a rendőrség és az ügyészség általam már elemzett és dicsőített megtáltosodása okozta, az Eclipse két botrányos ügyével kapcsolatban a VPOP és a rendőrség is nyomoz, előzetes letartóztatásban van egy kupac ember, és olyan autókat koboztak el, amelyek árát nagyjából úgy tudom csak fogadni, mint Wagner úr, aki szerint ennyi nulla nem lehet egy számjegy után.”

2010. március 16.
A szabadságról
Gyurcsány-blog, Kapcsolat.hu

„Társadalmi konfliktusaink jelentős része abból származik, hogy vonakodunk megfizetni a szabadság árát, azt hisszük, hogy van választásunk, csak úgy eloldaloghatunk, kikerülve a pénztárt.

Rossz emberek lennénk? Dehogy. Csak előbb lettünk szabadok, mint hogy egyéni és közösségi értelemben birtokoltuk volna a szabadsághoz szükséges önállóságot. Aki nem önálló, de szabad, az nem szabadnak, hanem magára hagyottnak érzi magát. Márpedig ki szeret elveszettnek, magára hagyottnak lenni.”

2010. március
Az amerikai birodalom hanyatlása és bukása
Róma sorsára juthat az Egyesült Államok?
Globusz.net, The New York Times

„Az elmúlt években egyre többen vélekednek úgy, hogy az Egyesült Államok hanyatlóban van. A gazdasági válság óta különösen felerősödött a nézet, amely szerint Amerika elveszítheti globális vezető státuszát. Piers Brendon történész, a Brit Birodalom bukása című könyv szerzője a The New York Times hasábjain száll szembe a közkeletű feltételezésekkel.”

„Rómát belviszályok tépázták, az Egyesült Államok belpolitikai értelemben viszont stabil: az alkotmányos rendre semmilyen veszély nem leselkedik. A Római Birodalom külső ellenségei - a vandálok, a gótok és a hunok - komolyan kihívást jelentettek, az Egyesült Államoknak viszont semmilyen jelentős katonai konkurenciája nincs.”

„Mindez azonban nem jelenti, hogy az Egyesült Államok szuperhatalmi státusza ne forogna veszélyben. Ám az amerikaiaknak akkor sincs miért aggódniuk, ha véget ér az amerikai hegemónia korszaka - teszi hozzá Brendon. Ahogyan azt Nagy-Britannia példája is mutatja, a letűnt birodalmak kulturális, politikai, gazdasági és társadalmi értelemben egyaránt virágozhatnak.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!