rss      tw      fb
Keres

Presse: Tüntetők és Amerika nyomása alatt Orbán
A Die Presse című konzervatív bécsi lap Orbán kormányfő nyomás alatt címmel közölt cikket. Újra ezrek tüntettek Orbán Viktor ellen. McCain amerikai szenátor „diktátornak” nevezte Magyarország kormányfőjét.


Magyarországon nem apad el a tiltakozási hullám: az elmúlt hetekben magyarok tízezrei mentek az utcákra összesen nyolc tüntetésen, hogy az Orbán kormányfő jobboldali konzervatív kormánya ellen tüntessenek.


Csütörtök este is ezrek gyülekeztek a budapesti Parlament előtt a Kossuth téren. A tömeg olyan transzparensekkel vonult Áder államfő hivatalához, amelyeken ilyen mondatok álltak: „Maffiakormány”, „Nem tudunk annyi adót fizetni, amennyit loptok”, és azt kiabálták: „Áder, takarodj!”.


A tüntetők a korrupció elleni harcban a Nemzeti Adó és Vámhivatal független átvilágítását követelik. A hivatal elnökét, Vida Ildikót korrupciós vádak miatt többször lemondásra szólították fel. Őt az Egyesült Államok novemberben beutazási tilalommal sújtotta. Azzal vádolják, hogy korrupciós ügyekbe keveredett amerikai vállalatok kárára. A következmény neheztelés lett az amerikai-magyar kapcsolatokban.


A hét elején John McCain amerikai szenátor aztán egy beszólással keltett nagy feltűnést: a republikánus „neofasiszta diktátornak” nevezte Orbán kormányfőt. Beszédében óvott attól, hogy Colleen Bell tévéproducert nevezzék ki Magyarországra amerikai nagykövetnek. Magyarország „nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek”. Márpedig Bell, aki főként a „Gazdagok és szépek” című tévé-szappanopera producereként ismert, nem rendelkezik politikai ismeretekkel, és nem ismeri sem a nyelvet, sem az országot, ami egy ilyen kényes állam esetében elfogadhatatlan – hangsúlyozta McCain.


Szijjártó Péter, a magyar külügyminiszter erre fel első reagálásában azt hangsúlyozta, hogy „mindenkinek tiszteletben kell tartania a magyar választópolgárok döntését”. Az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét bekérették a külügyminisztériumba.A felmérési értékek a mélyben


Az Orbán-kormányra nehezedő nyomás nő: először az internetadó vitt tízezreket az utcára. A kormány végül visszavonta az adót. Aztán következett az Oroszországhoz való egyre szorosabb kötődés, az adópolitika vagy a paksi atomerőmű bővítése elleni tiltakozások. A kormányzó párt, a Fidesz-MPSZ népszerűsége novemberben a felmérések szerint harmadával csökkent. Orbán most le akarja vonni a következtetéseket: le akarja cserélni a kommunikációs stábja munkatársait.