rss      tw      fb
Keres

A Spiegel a rendőrségi videóról: „a nők iránti gyűlöletet táplálja”
A Der Spiegel című tekintélyes német hetilap online kiadásában Sara Maria Manzo és Keno Verseck Video cikkét közölte Videó a nemi erőszakról – A magyar rendőrség az áldozatokból tetteseket csinál címmel. Magyarország rendőrsége egy megelőző jellegűnek szánt videót készíttetett a nemi erőszakról: ebben fiatal lányok mennek szórakozni. Az üzenet: ők a felelősök, ha erőszakot követnek el rajtuk.


A három fiatal lány szórakozni akar. Nevetnek, kicsinosítják magukat, szexi ruhát öltenek. Elmennek egy klubba, vodkát és sört isznak, táncolnak, megismerkednek fiúkkal. Közben újra és újra megjelenik egy megerőszakolt lány kisírt arca. A parti végén az egyik lány egyedül megy haza. A sarkon már leselkedik egy erőszaktevő. Az utolsó beállítást a lányt mutatja a bűncselekmény után. Hozzá ezt a feliratot vetítik: „Tehetsz róla, tehetsz valamit ellene”.


A három és félperces videót, amelynek címe „Selfie-klip”, a magyar rendőrség a saját hivatalos Youtube csatornáján tette közzé. A dél-magyarországi Baranya megye rendőrségének megrendelésére készült, Pécs városa használja az erőszak megelőzését szolgáló kampány keretében – ott a videót egyebek mellett iskolákban vetítik. Miután az index.hu, Magyarország legolvasottabb portálja „Itt vannak a rendőrség legújabb buliellenes videói” címmel kritikus-ironikus cikket közölt a videóról, az országos figyelmet keltett, és számos jogvédő és nőszervezet tiltakozását váltotta ki.


„Ez a videó felháborító. Az erőszakos cselekményért viselt felelősséget teljes mértékben az áldozatra tolja” – mondja Sáfrány Réka a Magyar Nők Érdekszövetségétől (MNESZ). Emellett a videó azt szuggerálja, hogy azok a lányok, akik így viselkednek, elkerülhetetlenül erőszak áldozatává lesznek. „Ez annak a rendkívül konzervatív erkölcsfelfogásnak az üzenete, amelyet jelenleg a magyar kormánytöbbség egy része is közvetít” – mondta Sáfrány a Spiegel Online-nak.A videó a nők iránti gyűlöletet táplálja a bírálók szerint


Sáfrány ezzel főleg a Kereszténydemokrata Néppártra (KDNP) utal, amely kicsi pártként Orbán Viktor miniszterelnök nemzeti-konzervatív Fideszéhez kötődik. A KDNP reakciós, fundamentalista kereszténységet képvisel, és az Orbán-kormányban az ultrakonzervatív család- és oktatáspolitikát jegyzi.


A magyar rendőrséghez intézett nyílt levélben, amelyben időközben több magyar női jogokat védő szervezet tiltakozott éles formában a videó ellen, azt írják, a videó felcseréli az áldozat és a felelős tettes szerepét, a nők iránti megvetést és gyűlöletet táplálja, és a férfiakat sértő üzenetet is közvetít, akiket ösztönöktől vezérelt, potenciális erőszaktevőkként ábrázol. A magyar hatóságok azzal, hogy beleegyezésüket adják az ilyen videók gyártásához, egyben megsértik az erőszak megelőzésével kapcsolatos nemzetközi normákat, amelyeknek tiszteletben tartására Magyarország kötelezettséget vállalt – áll a tiltakozó levélben.


Noha a magyar jogvédő és nőszervezetek felszólították a rendőrséget, hogy azonnal vonja vissza a videót, és különösen nem mutogassa iskolákban, erre mindeddig sem a rendőrség baranyai, sem országos vezetése nem reagált.


Ehelyett a magyar rendőrség a police.hu című honlapján közzétette a nyugat-magyarországi Vas megye felhívását. A „Nők az erőszak árnyékában” cím alatt ebben egyebek mellett ez áll: „A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megelőzésben igen jelentős szerepe van a női metakommunikációnak. Gyakran a fiatal lányok kacérsága az, ami kiválthatja az erőszakot.”