rss      tw      fb
Keres

Egy brit szaklap szerint Navracsics egyenesen szélsőjobboldali




A The Art Newspaper című brit kulturális-művészeti szaklap online változatában jelent meg Gareth Harris írása: Újabb tiltakozások a szélsőjobboldali európai kulturális biztos ellen. Navracsics Tibor Orbán Viktor vitatott magyar kormányában volt külügyminiszter.


Több civil szervezet azt mondja, továbbra is követelni fogja Navracsics Tibor, az EU oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekben illetékes, újonnan kinevezett biztosának leváltását. Navracsics előzőleg Magyarország külgazdasági és külügyminisztere volt Orbán Viktor, az ország vitatott miniszterelnöke alatt. [Navracsics fél évében még csak külügyminisztérium volt, de az érhető, ha a külföld nem tudja követni a rohamtempójú változásokat – a szerk.] A jobboldali kormányt bírálták az Európai Parlamentben a polgári szabadságjogok állítólagos aláásása miatt.


A Navracsics kinevezése ellen tiltakozó nemzetközi szervezetek között van az European Alternatives, a Civicus, az European Civic Forum és a Solidar. „Azért tiltakoztunk Navracsics kinevezése ellen erre a posztra, mert úgy látjuk, egy olyan ember kinevezése, aki ennyire kötődik a rezsimhez, nagyon rossz precedenst teremt, hiszen semmibe veszi mindazt, ami Magyarországon folyik; a magyar példa magában hordozza a kockázatot, hogy mások is másolni kezdik Európában, akik ellenzik a demokráciát és az alapvető jogokat” – mondta Niccolo Milanese, az European Alternatives nevű szervezet elnöke.


„Magyarországon a kultúra területén vezető kulturális intézmények igazgatói mondtak le azért, mert ’hazafias’ alkotások bemutatására kötelezték őket, és mert a múzeumokat összevonják és manipulálják az Orbán-kormány alatt” – mondja Milanese, utalva a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum összevonására.


Az oktatás és az ifjúság ügyében az Orbán-kormány korlátozó intézkedéseket vezetett be, amelyek meghatározzák, hogy a tanárok mit taníthatnak – tette hozzá. Navracsics nem volt elérhető, hogy kommentálja az elhangzottakat.


Október elején az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága 14-12 arányban elutasította Navracsicsot. De Jean-Claude Juncker, az EU Bizottságának elnöke Navracsicshoz intézett, november 1-jén kelt levelében megerősítette a kinevezést az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportkérdésekkel foglalkozó biztos tisztségére. Az állampolgári ügyeket azonban kivették a portfoliójából.


Juncker azt mondja, az új biztosnak segítenie kell Európa kulturális szektorait abban, hogy új közönséget érjenek el a Creative Europe program útján, amely a következő hat évben 1,46 milliárd eurót fordít a kulturális örökséggel összefüggő és az előadóművészeti projektekre.