rss      tw      fb
Keres

Megkezdődött a szegénység és a kirekesztés elleni küzdelem európai évének magyarországi programja

MTI 2010. március 22., hétfő 14:33

Ünnepélyesen megnyitották a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének magyarországi programját hétfőn Budapesten. Herczog László szociális és munkaügyi miniszter köszöntőjében hangsúlyozta: a társadalomban a gyermekek a legkiszolgáltatottabbak, ezért mindenkinek felelősséget kell éreznie irántuk.

A tárca vezetője kiemelte: az Európai Uniónak is van kötelezettsége a gyermekek iránt, el kell például érni, hogy a diákok megszerezhessék azt a tudást, amellyel később munkába állhatnak. A munkanélküliek többsége ugyanis a szakképzettség nélküliek köréből kerül ki - tette hozzá. Mint mondta, a szegénység okai között van a kirekesztettség is, ennek felszámolását már az óvodákban meg kell kezdeni.

Anne Degrand-Guillaud, az európai év uniós koordinátora arról beszélt, hogy 2020-ig 20 millióval szeretnék csökkenteni a szegények számát az EU-ban, ahol jelenleg minden hatodik ember a létminimum alatt él. Kitért arra is, hogy a szolidaritás és a társadalmi igazságosság fogalmát vissza kell emelni a köztudatba, ennek keretében kell küzdeni a munkanélküliség és a gazdasági válság ellen.

Kocsis István, a Magyar Szegénységellenes Hálózat vezetője utalt arra: 2000-ben Lisszabonban arról határoztak az unió vezetői, hogy 18-ról 10 százalékra kell csökkenteni a szegénység arányát a társadalomban, ám ezt nem tudták teljesíteni. Szólt arról is, hogy a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve keretében a helyi közösségek pályázhatnak programjaik megvalósítására. Kiemelte: a szociális szempontokat kellene előtérbe helyezni a szakpolitikában és az állami költségvetésben, hogy a szolidaritás elve érvényesüljön.

A rendezvény keretében a felszólalók felírták gondolataikat a szegénység évének üzenőfalára, az európai év egyik magyarországi nagykövete, Halász Judit színművész üzenetet küldött kivetítőn a jelenlévő 400 gyermeknek, a másik nagykövet, Molnár Ferenc Caramel énekes pedig koncertet adott.

A többek között bicskei, bódvalenkei, szendrőládi diákok programjai között szerepelt a Csodák Palotájának megtekintése, filmvetítés, kézműves játszóház és Szalóki Ági koncertje.

A szegénység és kirekesztés elleni küzdelem európai évéről 2008-ban döntött az Európai Parlament és az Európai Tanács abból a megfontolásból, hogy a tudatos kommunikáció jobban felkelti a közvélemény figyelmét a kérdés iránt.

Az unióban az év keretében konferenciákat, művészeti versenyeket, fórumokat rendeznek, és mind a 29 résztvevő országban szerveznek májusra és októberre egy-egy fókuszhetet, Magyarországon ezen kívül márciusban, ezen a héten is tartanak ilyen programsorozatot.