rss      tw      fb
Keres

Osztrák szakértők segíthetnek azonosítani a meggyilkolt mexikói diákok maradványait


MTI 2014. november 10., hétfő 19:43

Osztrák szakértőktől kérnek segítséget a mexikói hatóságok a meggyilkolt 43 mexikói diák földi maradványainak azonosításában egy hétfői bejelentés szerint.

Egy mexikói bűnbanda tagjai a hét végén elismerték a diákok brutális meggyilkolását. Miután megölték őket, a holttesteket elégették, és az elszenesedett csontokat beledobták egy folyóba. Az áldozatokat azonban hivatalosan továbbra is eltűntként tartják számon, mindaddig, amíg nem azonosítják a holttestüket.

A maradványokat az Innsbrucki Orvosi Egyetemnek küldik el DNS-azonosítás céljával. A tiroli intézmény munkatársai az egykori orosz cári család, a Romanovok maradványainak vizsgálatával 2008-ban megcáfolták azt az állítást, hogy a családnak élnek közvetlen leszármazottai. A szakértők akkor megállapították, hogy a cári házaspár valamennyi gyermekét meggyilkolták az oroszországi forradalom alatt. Az egyetem laborja közreműködött a 2004-es délkelet-ázsiai szökőár halálos áldozatainak azonosításában is.

Az egyetem jogi okokra hivatkozva nem erősítette meg, hogy részt vesznek a mexikói nyomozásban. Walther Parson, az intézmény egyik vezető molekuláris biológus szakértője azonban általánosságban elmondta, hogy a DNS-azonosítás hamuvá égett maradványok esetében nagyon nehéz feladat, de bíznak benne, hogy a módszer, amit az egyetem korábbi esetekben alkalmazott, segíthet ebben az ügyben is.

„Csupán néhány sejtnek megfelelő mennyiségű DNS-t kell kivonnunk a mintákból, függetlenül attól, hogy az mekkora és milyen állapotban van” - mondta a szakember a Reuters hírügynökségnek.

Az azonosításhoz 66 pikogrammnyi DNS szükséges. Egy pikogramm a gramm egybilliomod részének felel meg.

Jesus Murillo mexikói főügyész a múlt héten elmondta, hogy a holttesteket 1600 Celsius-fokon égették el, ami rendkívül nehézzé teszi az azonosítást. A nyomozók mindössze néhány csontszilánkot találtak.

Az ügy előzménye, hogy a diákok adományokat gyűjtöttek Igualában, és hatalmukba kerítették a városi tömegközlekedés több autóbuszát. A helyi rendőrök a polgármester utasítására két helyszínen tüzet nyitottak a diákokra, és megöltek közülük hatot. A többi diák folytatta a rendbontást, mire a polgármester őrizetbe vetette és elhurcoltatta őket, mert attól tartott, hogy megzavarják felesége egyik nyilvános beszédét. A tervek szerint a polgármestert a felesége váltotta volna jövőre Iguala élén.

A fiatalok eltűnése heves indulatokat váltott ki Mexikóban, és a kormányzatot, valamint a rendőrséget bíráló, gyakran erőszakba torkolló tüntetéssorozathoz vezetett. A nyomozás során az ügyben eddig 74 embert vettek őrizetbe, köztük a bűnbanda tagjain kívül rendőröket, valamint a polgármestert és a feleségét is.