rss      tw      fb
Keres

Német lap: a német külügyminiszter aggódik a magyar belpolitika miatt
A Stuttgarter Nachrichten című német regionális lap Tiltakozások Magyarországon – Steinmeier aggódik a magyarországi fejlemények miatt címmel közölt jelentést.


Frank-Walter Steinmeier német szövetségi külügyminiszter egyre rosszabb előérzettel szemléli a magyarországi belpolitikai fejlődést. „Természetesen aggódunk, és ezt a magyar kormány képviselőivel adódó érintkezéseimkor nyíltan szóvá is teszem” – mondta az SPD-miniszter a Stuttgarter Nachrichtennek.


Európa több mint belső piac – fejtette ki. „Értékközösség is vagyunk. Aktív civil társadalom, sajtószabadság, a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása – ez az a mérce, amelyhez hagynunk kell magunkat mérni.” A német szövetségi kormányon belüli aggodalom aktuális háttere Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormányának az a terve, hogy adót vet ki az internetre, amit Magyarországon sok ellenzéki további kísérletnek tekint arra, hogy a kormány kiterjessze a kritikus sajtó feletti ellenőrzését.


Az internetadó ellen számos tiltakozás zajlott le. „Idén közösen emlékezünk a 25 évvel ezelőtti átalakulásra, amikor éppen Magyarország lett sok német számára a szabadság kapuja. Ilyen háttér előtt természetesen nagyon figyelmesen követjük az Orbán Viktor kormánya alatt az utóbbi években zajló fejleményeket, az aktuális tiltakozásokat is” – mondta Steinmeier a Stuttgarter Nachrichtennek.


Hozzátette: az EU Bizottsága vizsgálja a kérdéseket felvető törvénytervezeteket, hogy összhangban állnak-e a belső piac közös szabályainak. Ez nagyon fontos a német vállalatok szempontjából is, amelyek hosszú ideje fontos befektetési partnerek Magyarországon.