rss      tw      fb
Keres

Hol a medve?Egy november eleji közvéleménykutatás szerint még mindig elégedett a kormány eddigi munkájával minden második válaszadó, bár a miniszterelnök májusban még 68 százalékos népszerűségi mutatója novemberre 56 százalékos szintre változott. Ugyanakkor a legutóbbi hetek törvényeiről – az Alkotmánybíróság elleni támadás, a magánnyugdíjpénztár-utalások visszatartása (az államosítás akkor még csak a státusférfiak fejében volt meg) – inkább negatív volt a vélemény, s a többség szerint az országban egészében véve rossz irányba mennek a dolgok.

A kormányzati kommunikáció tehát kénytelen olyan zseniális fogásokat alkalmazni, amilyen zseniális a költségvetési politikája. Néhány gyöngyszem: Nincs ellentmondás aközött, hogy kimondják a visszamenőleges törvénykezés tilalmát, és hogy eközben visszamenőlegesen törvénykeznek. A kormány nem államosít, hiszen egy konzervatív polgári kormány nem államosít. Ha nem asszisztált volna az egész világ (IMF, EU) ahhoz a hazugsághoz, hogy az ez évi költségvetés alapján lehet 3,8 százalékos hiány, akkor nem kellett volna a hazugság miatt létező lyukakat betömni rendkívüli pénzügyi intézkedésekkel. V.ö. a részeg sofőrt a viccben: nem egy autó hajt a forgalommal szemben, hanem mindenki.

De ha már viccről van szó, akkor erre a kommunikációra még inkább illik a következő vicc az ántivilágból: Egy szovjet diplomata meghívja vadászni egy amerikai kollégáját. Elejtenek egy medvét, amelyet a vadászház pincéjébe tesznek, azzal, hogy másnap majd osztoznak rajta. Másnap reggel az amerikai megkérdezi: „Nos, hol a medve?” Mire a szovjet: „Milyen medve?” – „Hát tegnap vadászni voltunk.” – „Igen.” – „Lőttünk egy medvét.” – „Igen.” – „Letettük a pincébe, azzal, hogy ma osztoznuk rajta.” – „Igen.” – „Nos, hol a medve?” – „Milyen medve?”

(Lendvai L. Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!