rss      tw      fb
Keres

Standard: Magyarország egyre inkább lekapcsolódik a Nyugatról




A Der Standard című bécsi Lap Gregor Mayer kommentárját közölte Orbán – korsó és kút címmel.


A jel már jó ideje ott van a falon. Egyetlen uniós tagállam sem került szembe ilyen sokszor kötelezettségszegési eljárásokkal a demokratikus jogok tiszteletben tartásának elmulasztása miatt. Egy hónappal ezelőtt Barack Obama amerikai elnök Orbán Viktor országát kevéssé hízelgő szövegösszefüggésben említette: „Magyarországtól Egyiptomig a civil szervezetek rendszabályozásnak és megfélemlítésnek vannak kitéve”.


Az sem kizárt, hogy az Orbán-kormány piactorzító áfacsalásokat fedez. Legalábbis úgy látszik, Washington ezt így látja, amiért is most beutazási tilalmat rótt ki több magyar kormánytagra. Az ilyesmiben az Egyesült Államok egyébként inkább orosz oligarchákat, iráni atommérnököket vagy afrikai embernyúzókat részesít.


Valójában Magyarország egyre inkább lekapcsolódik a Nyugatról. Európának vissza kell térnie „keresztény gyökereihez” – tanította Orbán nemrég. Hasonlóan hangzik ez Vlagyimir Putyinnál is. De a „dekadens Nyugat” továbbra is megteszi fejőstehénként: különösen erős az uniós támogatások szempontjából.


Orbán a beszédeiben szívesen alkalmaz népies közmondásokat. Mint a francia mondás, amely szerint „Ne mondd a kútnak, hogy soha nem iszol a vizéből”. Van egy nagyon szép német közmondás is: „Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik.”