rss      tw      fb
Keres

Kurier: Borús államfői találkozó
A Kurier című bécsi lap Borsos gulyás-diplomácia címmel közölt cikket. Az osztrákok tervezett kisajátítása árnyékot vetett az elnök hivatalos látogatására.


Huszárok díszes egyenruhában Budapest elnöki palotája előtt, a tisztelgő díszgárda, államközi barátságnyilvánítások és szíves fogadtatás Heinz Fischer osztrák államfőnek a magyar fővárosban. Ám az Ausztria és Magyarország közötti jószomszédság minden gesztusa sem tudta tegnap, Fischer állami látogatásán elfedni, hogy a két ország kapcsolatait tartósan valós probléma terheli. „Aggaszt, ha az égen felhők jelennek meg. És ez a felhő a földkérdés” – mondta világos szavakkal az egyébként oly óvatos és tartózkodó Fischer.


Már a magyar fordításból is világos, hogy Magyarországon ezt nem látják ilyen drasztikusan: amit Áder János államfő hallott, az már nem „felhő” volt, hanem már csupán „felhőcske”. Osztrákok százai felett azonban súlyos viharfelhők tornyosultak fel.


Május 1. óta új földtörvény van érvényben Magyarországon. Ez visszamenőleg hatályon kívül helyez a magyar termőföldre, de kiskertekre is 1994 óta kötött minden haszonbérleti jogot. Mintegy 200 gazdálkodó és sok hétvégi ház tulajdonosa a semmi előtt áll. Ők ugyan fizetség fejében megszerezték a jogot, hogy a földeket és területeket legfeljebb 99 évig használhatják, és ez bekerült a telekkönyvekbe is. Egyszerre csak azonban a magyar nemzeti konzervatív Orbán-kormány szerint azzal a jelszóval, hogy „Magyar földet magyar kézbe!”, ezek a szerződések nem érnek semmit. Az eddigi használókat törölni lehet a telekkönyvből. Végső esetben ez azt jelenti, hogy elveszett a föld, elveszett a termés, elveszett a ház, elveszett a kert. Mégpedig minden kártalanítás nélkül.Az EU-n a sor


Ausztria már hónapokkal ezelőtt panaszt tett az eljárás ellen az Európai Unió Bizottságánál. A bizottság a tervek szerint október végén dönt. Ezt a döntést aztán – mint Fischer is hangsúlyozta Áder magyar államfő jelenlétében – „tiszteletben kell tartani”.


Magyarország törvényhozása újra és újra összeütközésbe került Brüsszellel, amióta Orbán Viktor kormányfő kétharmados többséggel kormányoz – utólag, vonakodva, javításokat hajtottak végre. De néhány osztrák még abban az esetben is elveszíthette már a termőföldjét vagy a haszonbérletét, ha Budapest enged a földkérdésben. A magyar hatóságok már felszólították az első osztrákokat: bizonyítsák be, hogy szoros rokonságban állnak a földek tulajdonosával. Ez azonban csak keveseknél áll fenn – és már fel is szabadult az út ahhoz, hogy töröljék őket a telekkönyvből.


Az Orbánnal folytatott találkozón Fischer számára alighanem csak tovább sűrűsödtek az államközi felhők. A nemzeti konzervatív kormányfő teljesen megingathatatlannak mutatkozik az osztrák bankokkal szemben is, akárcsak a földkérdésben. A tervek szerint egy új törvény arra kényszeríti a bankokat, hogy az összes devizaalapú hitelt a kormány által meghatározott árfolyamon váltsák át forintra. Ez a bankoknak Magyarországon összességében 3,2 milliárd euróba kerülhet. A kormány azzal vádolja a pénzintézeteket, hogy „tisztességtelen” magatartást tanúsítottak, és ezért felelősségre kell vonni őket. Visszavonulni egyelőre nem akarnak az osztrák bankok Magyarországról.


De aggodalommal tekintenek nemcsak a bankok arra, amit Orbán a jövőre nézve „nagy reformokként” jelentett be. Ezek a még homályos tervek azonban még több felhőt hozhatnak Ausztria és Magyarország közé.