rss      tw      fb
Keres

Állami életmódkorrekció?Kiemelt híreinkben számoltunk be a Republikon Intézet elemzéséről, amelyet a „polgári egészségpolitika” Semmelweis Tervéről készített.

Egyetlen kiegészítést fűznék hozzá, pontosabban egy kérdést.

A minisztériumi vitaanyag egyik pontján ez szerepel:

A gyógyszertárnak részt kell vennie a nagy népegészségügyi kockázatú betegségek gyógyszerészi gondozásában és a gyógyszeres terápia menedzsmentben. Részt kell venniük a gyógyszerelési problémák kiszűrésében és elsődleges feladatukká kell váljék a betegek gyógyszereléssel kapcsolatos együttműködésének megteremtése.

Egy másikon ez:

Fontos, hogy a támogatott gyógyszerek lakossági felhasználása megfelelő életmódkorrekcióval történjék, ami egyrészt a hatékonyság záloga, másrészt a valódi egészségnyereség feltétele. Az ehhez szükséges lakossági attitűd kialakításában az egészségügy valamennyi szereplőjének aktív közreműködése és ennek központi szervezése indokolt.”

És a kérdés: vajon mit jelent a „szükséges lakossági attitűd kialakítása”, amelyben államilag (központilag) szervezve működik közre az egészségügy valamennyi szereplője – köztük a patikus, akinek „feladata” a betegek együttműködésének megteremtése? Mit szerveznek központilag? A gyógyszervásárló kötelező patikai felvilágosítását, netán győzködését? Ez mennyi idő gyógyszervásárlónként? És közben én, az egyre hosszabb sorban, mit csinálok? Vagy esetleg adminisztratív korlátozásról van szó? Nem kap koleszterincsökkentőt a beteg, csak ha aláírja, hogy nem eszik zsíroskenyeret? Ezt viszont ellenőrizni is kell, de kinek? A patikusnak, kötelező beteglátogatás keretében? Vagy a „központi szervező” erre rendszeresített különítményeinek? Netán kötelező részvételt jelent az államilag támogatott gyógyszerek fogyasztóinak szervezett életmódtanfolyamokon? És ha valaki nem vesz részt vagy a záró tesztvizsgán megbukik, mi a szankció? Onnantól a gyógyszer teljes árát fizeti, és ha nem képes rá, elpatkol?

Szívesen venném a választ hozzáértőktől. Van valóban polgárbarát módja – és a polgárt most a saját fogalmaim szerint és nem a nemzeti együttműködés pártjának kisajátításában értem – az államilag elrendelt és az egészségügyi dolgozókkal végrehajtatott „életmódkorrekciónak”?

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!