rss      tw      fb
Keres

A Standard az önkormányzati választásokról
A Der Standard című liberális bécsi lap Az önkormányzati választások Magyarországon lekerekítik Orbán mindenhatóságát címmel közölte Gregor Mayer cikkét. A vasárnapi helyi és regionális önkormányzati választásokon Orbán Viktor magyar kormányfő tovább építi a hatalmát. Az ellenzék Budapesten maga semmisítette meg a saját esélyeit.


Orbán Viktor Magyarországon túrázik. Választási harcot folytat a vasárnapi regionális és helyi önkormányzati választás előtt. A jobboldali nemzeti kormányfő kezeket ráz, veregeti fideszes polgármestereinek a vállát. Fanjainak új munkahelyeket ígér és magasabb béreket. Orbán stábja gondoskodik arról, hogy ne tegyenek fel pimasz kérdéseket. Az olyan érzelmek, mint azé az idős asszonyé, aki kedden Szegeden a dél-magyarországi Szegeden Orbán karját szorongatta, és meghatottan zokogott, kifejezetten kívánatosak.


Orbán hatalma szilárdabb, mint valaha. A Fidesz idén tavasszal már megnyerte a parlamenti és az európai választásokat. A népképviseletben ez a törvények némi átszabása után a szavazatok 45 százalékával elegendő volt az újabb kétharmadhoz. Most a reklámokra kivetett drasztikus adóval okoz súlyos gondot a magán tévéadóknak. A legutóbbi időben a civil és polgárjogi szervezetek ellen végrehajtott rendőri razziák és adóhatósági intézkedések helyezték nyomás alá a civil társadalomból hallható kritikus hangokat.A Fidesz dominálni fog


A vasárnapi választások nem ígérnek nagy meglepetéseket. Mint már 2006-ban és 2010-ben, az Orbán-párt fogja uralni a terepet. A gyakorlatilag szétforgácsolt baloldal ezzel együtt visszaszerez majd néhány várost és budapesti kerületet – vélekedik László Róbert, a Political Capital intézet munkatársa: „A Fidesz kénytelen lesz majd elkönyvelni néhány veszteséget, de ezek nem olyan veszteségek lesznek, amelyek bármiféle módon megráznák a kormány hatalmát.”


Alighanem megerősödve kerül ki ebből a választásból a szélsőjobboldali Jobbik, amely az eddigi 12 helyett 20-30 polgármesteri helyet szerezhet. A depressziótól szenvedő észak-magyarországi Miskolc iparvárosban a verseny teljesen nyitott. A felmérések szerint egyenlő eséllyel indul a hivatalban lévő Fidesz-polgármester, valamint a baloldal és a Jobbik jelöltje. A három tömb verseng egymással a romaellenességben.Baloldali szomorújáték


A baloldal szomorújátékot mutatott be Budapesten, a fővárosban, ahol az ellenzéknek eredendően jó esélyei lettek volna. Hónapokon át nem volt képes megállapodni egy közös főpolgármester-jelöltben. Amikor végül jelölték Falus Ferenc volt tiszti főorvost, az esetlen médiafellépésekkel az egyik hibát követte el a másik után. Tíz nappal ezelőtt Falus visszalépett a jelöltségtől Bokros Lajos volt pénzügyminiszter javára. Bokrost azonban a baloldalnak csak egy része támogatja. Esélye minimális a hivatalban lévő Tarlós Istvánnal (Fidesz) szemben.


Orbán a mostani választások előtt is megváltoztatta a játékszabályokat. A budapesti önkormányzatot a 24 évvel ezelőtti demokratikus fordulat óta első ízben nem választják. Egy bonyolult delegálási rendszer még akkor is biztosítaná a Fidesz-többséget, ha az ellenzék nem ennyire konfúzusan lépne fel. A megyei tanácsokba szóló választásokon első ízben nem jogosultak a szavazásra bizonyos nagyvárosok – az úgynevezett megyei jogú városok – polgárai. És bombabiztos Fidesz-többségeket garantál.


A választások utáni időre László Róbert elemző Orbán újabb offenzíváira számít: „Újra ki fog éleződni a ’Brüsszel elleni szabadságharc’, valamint az európai és a globális intézmények elleni retorika.” László szerint előre be vannak programozva a további konfliktusok az Európai Unióval, a bankokkal és a befektetőkkel.