rss      tw      fb
Keres

Önkormányzat 2014 - Bokros Lajos: meg kell állítani a kultúra romlását


MTI 2014. október 9., csütörtök 20:50

A politikai közbeszéd és a kultúra romlásának megállítását nevezte egyik legfontosabb feladatának Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) baloldal által támogatott főpolgármester-jelöltje csütörtöki kampányzáró rendezvényén Budapesten.

Bokros Lajos mintegy százötven érdeklődő előtt azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak Európa jelenti a mércét, nem pedig az Orbán Viktor által felállított „parancsuralmi rendszer”. Úgy fogalmazott, a „csőcselék kultúrája” ellen kíván küzdeni, az nem vette észre, hogy az általa is megszavazott Tavares-jelentés a magyar demokráciát védő eddigi leghangosabb európai segélykiáltás volt.

Bokros Lajos szerint ezt a kultúrát „a parancsuralom vezére” tanítja, „kocsmai szintre” süllyesztve a politikai közbeszédet.

Szólt arról is, hogy liberalizmus nélkül a demokráciából önkényuralom válik. Bokros Lajos úgy véli, a kormánynak illett volna méltóbb módon megünnepelnie az 500 éve lezajlott Dózsa-féle parasztfelkelést. Szerinte ez azért maradt el, mert a magyar urak 1514-ben ugyanúgy elszigetelt, gőgös és befelé forduló politikát folytattak, ahogy most, így nem vették észre azt, amit a legtöbb európai országban: „a szabad paraszt munkája több, szebb és nagyobb gyümölcsöt terem”.

Bokros Lajos hangsúlyozta, hogy a magyar nemzet érdekeinek mércéje Európa. Megjegyezte, a kormány szabadságharcával ennek elismerése helyett „azt a kezet harapdálja, amelyikből eszik”.

A MoMa jelöltje beszéde végén köszönetet mondott a korábban javára visszalépő, az eseményen jelen lévő Falus Ferencnek és Magyar Györgynek. Bokros Lajost követő rövid felszólalásában Magyar György az LMP és a Liberálisok indulóját is hasonló lépésre biztatta.

A rendezvényen felszólalt a Budapestet 1990 és 2010 között vezető Demszky Gábor is, és korábbi szavazóitól Bokros Lajos támogatását kérte. Kiemelte, Budapest korábban többször is képes volt legyőzni a Fideszt, és most is lehetősége van arra, hogy repedést okozzon a „posztkommunista maffiaállam monolit szerkezetén”.

Rövid beszédet mondott Roszik Gábor volt MDF-es politikus is, úgy fogalmazott, ha az ország korábban hallgatott volna Bokros Lajosra, akkor Magyarország ma sikeres lenne, míg Bauer Tamás makulátlan magyar hazafinak nevezte a MoMa jelöltjét.

Bokros Lajos kampányzáróján a hallgatóság soraiban Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti vezetője és Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke is helyet foglalt.