rss      tw      fb
Keres

NZZ: Navracsics átmehet a rostán




A Neue Zürcher Zeitung című svájci konzervatív liberális lap online kiadásában A vitatott magyar jelölt esetleg átmehet címmel közölte Ivo Mijnssen cikkét. Az Európai Parlament tegnap elutasította Navracsics Tibor magyar uniós biztos-jelöltet. Október végén ennek ellenére mégis megválasztják – redukált portfolióval.


Az Európai Parlament illetékes bizottsága hétfőn elutasította a magyar Navracsics Tibort az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felelős EU-biztosként – 14 szavazattal 12 ellenében. A vitatott jelölt előzőleg nagy igyekezettel megpróbálta áthangolni a képviselőket: terjedelmes pótlólagos kérdőíveket töltött ki, és elhatárolódott saját ellentmondásos múltjától.


Navracsics a Jean-Claude Juncker EU-bizottsági elnök által jelölt biztosok közül azon öt között van, akinek a sorsa bizonytalan. A magyar jelölt Orbán Viktor miniszterelnök közeli vazallusának számít, és jelölése előtt egyebek között Orbán kabinetfőnöke, igazságügyi és külügyminiszter volt.



A fontos médiát a Fidesz ellenőrzi


Mindenekelőtt az ő égisze alatt elfogadott médiatörvény miatt vitatott, amely törvény messzemenő állami beavatkozásokat tett lehetővé. Cenzúravádak, erőteljes külföldi bírálat, az EU-val lezajlott elkeseredett viszály és a magyar Alkotmánybíróság döntése után a parlament 2012-ben végül egy enyhített változatot fogadott el. Orbán pártja, a Fidesz ennek ellenére ellenőrzése alatt tartja a magyar sajtó kulcspontjait.


Az Európai Parlament bizottsága előtt lezajlott meghallgatása során Navracsics megpróbálta minimalizálni szerepét a törvényben. A múltjával kapcsolatos kérdéseket vagy nem válaszolta meg, vagy csak nagyon homályos válaszokat adott. Az eredmény az elutasítás volt. A bizottság egyértelmű többsége azonban igazolta, hogy alapvetően alkalmas a biztosi tisztségre, amit a magyar média sikerként ünnepelt.



A bizottság csak csomagban


Balogh Éva, a kelet-európai történelem professzora a Yale egyetemen és a magyar külpolitika megfigyelője meglepettnek látszott az elutasítás miatt, és alapvetően három cselekvési lehetőséget lát Juncker számára: új jelölt kérése Magyarországtól, az illetékességek átcsoportosítása a jelöltek között, vagy Navracsics illetékességi körének szűkítése. „A lehetőségek egyike sem túl vonzó.”


Megfigyelők mégis az utóbbi lehetőséget tartják a legvalószínűbbnek, mivel az illetékességek átalakítása és az új jelölések késedelemhez vezethetnek a bizottság összeállásában. A bizottságot csakis csomagban választhatja meg a parlament – a határidő október 22. A nagyobb változtatások emellett veszélyeztetik a jelöltek pártpolitikai és regionális szempontok szerinti törékeny egyensúlyát. Sok minden szól tehát amellett, hogy Navracsicsot mégis megválasztják kulturális biztosnak – erősen megnyirbált szárnyakkal. Ehhez azonban még további négy ingatag és nem kevésbé vitatott jelöltnek át kell mennie a meghallgatáson.