rss      tw      fb
Keres

A Die Welt beszámolója a budapesti „fajvédő” találkozóról
A Die Welt című német konzervatív lap Bepillantás a „rasszista realisták” titkos találkozójába címmel közölte Boris Kálnoky cikkét. A „rasszista realisták” nemzetközi konferenciáját betiltották Budapesten, de titokban mégis lezajlott. Exkluzív bepillantások az „identitáriusok” gondolatvilágába. Az ember szeresse a magafajtát, és csak aztán tisztelje esetleg a nem európai külföldieket, pláne a más rasszokhoz tartozókat. Jared Taylor szerint erről van szó.


Rusztikus étterem Budapesten, zárt társaság. Mintegy 70 vendég, csupa férfi hosszú asztalok mellett. „Kicsit aggódom, hogy letartóztathatnak” – mondja Tomislav Sunic, könyvszerző, volt diplomata, amerikai útlevéllel rendelkező horvát és az új jobboldal egyik vezető dogmatikusa. Hamarosan beszédet mond majd, hogy óvjon a túlzott „elidegenedés” és a multikulturális társadalom veszélyeitől.


Mások, akiknek itt a tervek szerint beszélniük kell, már rendőri őrizetben vannak, kiutasították vagy be sem engedték őket az országba. Tulajdonképpen nagy feltűnést keltő kongresszust akartak taratani Európa jövőjéről és a rasszok keveredésének veszélyeiről. Ebből aztán egy félig titkos magánrendezvény lett. Aki itt van, az előző éjszaka rövid üzenetet kapott mobiltelefonjára egy konspirációt idéző helyszín megjelölésével: „A Déli pályaudvarnál lévő játékboltnál – onnan gyalog megyünk a rendezvény helyszínére” – amelyet bölcsen nem jelöltek meg konkrétan, de nyilvánvalóan minden résztvevő számára ismert volt.


Minden egy közleménnyel kezdődött, amelyet a washingtoni National Policy Institute adott ki, az az intézmény, amely jobboldali thinktanknak fogja fel magát. Annyira jobboldalinak, hogy a politikai fősodorból senki nem akarja, hogy köze legyen ezekhez az emberekhez. Az ominózus intézet nemzetközi konferenciát jelentett be, amelyet Budapesten, október elején akart megrendezni. „Az ígéretes magyar Jobbik párt” is részt vesz – állt a közleményben. Részvételi díj: 150 dollár, kizárólag előre fizetve.A nemzetközi idegenellenesség krémje


A szónoki pultnál: Gyöngyösi Márton, a Jobbik politikusa, Alekszander Dugin, akiről úgy tudni, nagy befolyással van Vlagyimir Putyin orosz elnökre és agresszív Ukrajna-politikájára. Az Egyesült Államokból Richard Spencer fő szervező és Jared Taylor, a „rassz-realista” jelentkezett be. Ausztriából Markus Willinger akart eljönni, a „Generation Identity” szerzője.


Ezek olyan nevek, amelyek nem mindenki számára számítanak fogalomnak. A jobboldali miliőben azonban ezek az urak szupersztárok. Ma a CDU-tól jobbra már nem azt mondják, hogy „Nem szeretem a feketéket”. Hanem azt: „Érdekelnek Richard Spencer és Markus Willinger tézisei”.Orbán Viktor magyar kormányfőt ezúttal nem terheli felelősség: ő Adrian Bradshaw altábornaggyal magyaráztatja el magának egy amerikai-magyar hadgyakorlat célkitűzéseit, miközben a fővárosában egy – általa betiltott – rasszista kongresszus ülésezik – a Die Welt illusztrációja

Orbán Viktor magyar miniszterelnök gyorsan felismerte, hogy mi lehet egy ilyen konferencia alighanem legfontosabb eredménye: nemzetközi felzúdulás ellene és kormánya ellen. A szervezők ugyan Amerikából jönnek, de a baloldali ellenzék már hozzálátott, hogy őt és kormányát látens rasszistaként ábrázolja, amiért eltűrnek egy ilyen konferenciát. Orbán tehát egyszerűen betiltotta a találkozót. De ez sem volt jó: liberális jogvédők ezt „a véleménynyilvánítási szabadság korlátozásának” minősítették.


Richard Spencer ezt nem akarta hagyni. „Ön nem fog győzni” – jelentette ki Orbánnak címezve, és éles videotámadást intézett Orbán ellen. És aztán október 1-jén Budapestről azt üzente: „kezdődik a kongresszus.”


Már másnap este rendőri őrizetben volt. Néhány résztvevővel egy szórakozóhelyen találkozott, amikor megjelent 50 rendőr, és ellenőrizte az igazolványokat. Spencert őrizetbe vették. Az egészet videón rögzítették, és a videót nagyon rövid idő alatt 12 ezren nézték meg a Youtube-on.


Egy másik résztvevőt már az érkezésekor őrizetbe vettek. Alekszander Dugin eleve el sem jött. „A magyarok azt mondták az oroszoknak, hogy nem kívánatos. Dugint megkereste az orosz rendőrség, hogy ezt világossá tegye a számára” – mondta Jared Taylor a csalódott résztvevőknek.


Az összes tervezett szónok közül csak kettő maradt – ő maga, és Tomislav Sunic. A Jobbik, a magyar radikális párt nem képviselteti magát. Éppen azzal próbálkozik, hogy „szelídebb” pártarculatot építsen ki. Az eredetileg szónokként betervezett Gyöngyösi a jelek szerint engedett a pártvezetés nyomásának.„Faji konzervatívok identitás-tézisekkel”


Alig láthatók magyarok a kis csoportban is, amelynek tagjai „a Déli pályaudvarnál lévő játékbolt” előtt találkoznak és akiket aztán összeesküvők módjára elvezetnek a „titkos” helyre, egy étterembe. A sajtó előkelően képviselteti magát: The Wall Street Journal, Euronews – valahogyan szagot kaptak a dologról. Az étterembe azonban csak három előre „tisztázott” kollégát engednek be: egyet a brit BBC-től, egy kanadai újságírót és a Die Welt tudósítóját.


És most ott étkeznek a sok pénzért a helyszínre érkezett fizető résztvevők: agg figyelmeztetők, akik a napnyugat hanyatlását jósolják, fiatal diákok az identitásukat keresve, középkorú, jó állásban dolgozó férfiak. Lettek, svédek, belgák, osztrákok, hollandok, angolok, amerikaiak és egy franciabarát úr Németországból, aki „faji konzervatívnak” mondja magát, és arra panaszkodik, hogy manapság már az óvodában beoltják a gyerekeket rasszizmus-ellenességgel. Ez agymosás – mondja. Ő főleg Jared Taylor miatt jött el.


Három flamand egyetemista a Nacionalista Diákszövetségtől (200 tag) fájlalja, hogy Dugin nem jött el. Végre meg kell szabadulni az amerikai gyámkodástól, és ehhez neki vannak meg a megfelelő ötletei – mondják. Markus Willingert is szívesen meghallgatták volna, azonosulnak „identitárius” téziseivel. Ezek arról szólnak: arra van szükség, hogy mindenki kiélhesse az identitását, ehhez azonban az kell, hogy a nem európai külföldiek visszatérjenek származási országaikba. „Azt akarjuk, hogy ők is kiélhessék az identitásukat – de a saját országukban” – mondja Jens Derycke, egy 25 éves kriminológia szakos egyetemi hallgató. Az egyetem után a rendőrségnél vagy az igazságszolgáltatásban akar dolgozni.„A bevándorlás identitásvesztést jelent”


A bevándorlás identitásvesztést jelent mindenkinek, mert a bevándorlók is elveszítik Belgiumban eredeti értékrendjüket – vélekedik Derycke bajtársa, Friedrich van de Lanoote. A nagy probléma az iszlamizálódás – ebben mindenki egyetért. A 44 éves hollandiai Robert Schaap ehhez kínál megfelelő öntapadós címkét: „Stop Islamisering” – áll rajta hollandul.


A magyar vendéglőben ezen az estén sok törésvonal és ellentétes nézet mutatkozik meg. A flamandok le akarnak válni Belgiumról, Hollandiához akarnak csatlakozni – ezt akarja a holland Schaap is –, és nagyon nagyra értékelik Dugint. De már Tomislav Sunic beszél, az első szónok, és verbális kardjával a kisszerű nacionalizmusra sújt le. Az európaiaknak össze kell tartani, hogy megmentsék a kultúrájukat – mondja. Dugin eurázsiai téziseit előzőleg egy magánbeszélgetésben „túlságosan romantikusnak” nevezte, és ő a belgáktól eltérően kedveli Amerikát.


Sunic a katolikus egyházban különösen aljas ellenfelet lát, mert az a menekültek korlátlan felvétele mellett áll ki. Európa hanyatlásáról azonban leginkább a kapitalizmus tehet, a bevándorlókat az országba hozó profitéhség, az olcsó munkaerők iránti mohóság.Nem a felebarátot, hanem a hozzánk hasonlót kell szeretni


A felebarátot szeretni, mint önmagunkat – éppen ez nem helyes, erről van itt szó. Az embernek a magához hasonlókat kell szeretni, és csak azután esetleg tisztelni a nem európai külföldieket, pláne más rasszok képviselőit. Ezt mondja Jared Taylor, csiszolt beszédű szónok, aki hallgatóinak jól összeszerkesztett szavakkal mondja el, hogy „mi, európaiak” – akikhez odaszámítja a fehér amerikaiakat és ezzel önmagát is – „nem véletlenül építettük fel csodás civilizációnkat”, hanem azért, „mert ehhez hoztuk magunkkal a genetikai előfeltételeket, amelyek ezt lehetővé tették számunkra”.


A „faj” realitás, és káros szemet hunyni efelett. Borúlátóan hangzik, mivel az amerikai és a nyugat-európai kormányok „a civilizáció ezen genetikai alapjait” bevándorlással akarják felhígítani. Ez önpusztítás – mondja. Utolsó reményét minden jel szerint egy fehér, genetikai-kulturális Európába veti. És olyan országokba, mint Magyarország, ahol mindeddig alig vannak bevándorlók. Végül majdnem könnyezik, amikor az „európaiak testvériségére” szólít fel. Díja: zúgó, álló taps.


Politikai párthoz úgy igazán itt senki sem vonzódik, nekik minden túlságosan „fősodor”. A teremben lévő hollandok és flamandok még Geert Wilders holland iszlámbírálót is elutasítják. „Túl liberális, túl Amerika-barát” – mondja Schaap. Legalább az AfD (Alternatíva Németországért) üdvözlendő – véli Sunic. „Az AfD sokkal jobb, mint a CDU, vagy a többi mainstream-párt.” A rendőrség nem jött. Másnap a résztvevők még kicsit akarnak sétálni a városban.