rss      tw      fb
Keres

Wirtschaftsblatt – Lunacek: Navracsics „báránybőrbe bújt Orbán-farkas”
A Wirtschaftsblatt című osztrák lap EU-Bizottság: Pierre Moskovicinak is újra kell felelni címmel közölte Herbert Geyer cikkét. A brit Jonathan Hill után a francia Pierre Moskovicinak is abszolválnia kell egy második meghallgatást, mielőtt szavaznak róla mint biztosról. Néhány további politikus is ingatag jelöltnek számít.


A gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes EU-biztossá jelölt Pierre Moskovicinek is várnia kell meghallgatása után a zöld fényre. „A döntés Moscoviciról elhalasztva” – twitterezte Markus Ferber, az Európai Néppárt képviselője, az illetékes gazdasági és valutaügyi bizottság elnöke a francia szociáldemokrata politikus meghallgatása után.


A hírek szerint a gazdasági bizottságban a különböző frakciók nem tudtak közös álláspontot kialakítani. Miközben a konzervatívoknak, liberálisoknak és a brit toryk által uralt ERC frakciónak gondjai vannak Moscovicivel, úgy tűnik, a szociáldemokratákat meg tudta győzni.


Hogy a szociáldemokrata Moscovicit újra a a képviselők elé citálják-e, mint a brit konzervatív Jonathan Hill biztosjelöltet, este dőlhet majd el, amikor újra összeülnek a bizottság tagjai. [Nem kell.]


Nem zárult még le Navracsics Tibor magyar biztosjelölt kikérdezése sem. „További írásos kérdések Navracsicsnak, én ellene foglaltam állást” – írta a Twitteren Helga Trüppel zöld képviselő csütörtökön.


Ulrike Lunacek, az Európai Parlament zöld alelnöke Navracsicsot „báránybőrbe bújt Orbán-farkasnak” nevezte. Aki követte Navracsics Tibor meghallgatását, az kénytelen volt azt hinni, hogy ez az ember mindig is izzó európai volt, csak sajnos ezt eddig hazájában, Magyarországon és pártjában, a Fideszben, továbbá kormányfője, Orbán Viktor alatt nem tudta kimutatni, vagy nem volt szabad neki” – mondta Lunacek.


„A nyugtatgatás nem elegendő, Navracsics vezető szerepet töltött be és felelősséget viselt az Orbán-kormányban a magyar médiatörvények kidolgozásában” – mondta Jörg Leichtfried, a szociáldemokrata frakció alelnöke.


Hétfőn újra összeül Navracsics ügyében az Európai parlament teljes kulturális bizottsága, hogy azt követően értékelést adjon – hangzott el parlamenti körökben. Vera Jurova cseh igazságügyi biztosjelölt esetében is hasonló eljárás várható. Jurovát csütörtökön nem erősítette meg a parlament igazságügyi bizottsága. Neki is írásos kérdéseket tesznek fel – mondták parlamenti körök.


Közben a pénzügyi piacok kérdésével foglalkozó biztosnak jelölt Jonathan Hillnek jövő héten újra személyesen kell megjelennie a parlament képviselői előtt. Hivatalosan „véleménycseréről” beszélnek. A már megtartott meghallgatás utáni ilyen újabb megjelenésre a precedenst a holland Neelie Croes biztos teremtette meg. Bizonytalanságok nyomán neki is újra ki kellett állnia a képviselők elé.


Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) küldöttségének megbízott vezetője, Evelyn Regner azt mondta: „Hill nem volt igazán meggyőző. Néhány kérdés elől kitért, például azzal kapcsolatban, hogy mely pénzügyi vállalkozásokkal kötött üzleteket.”


Eugen Freund és Karin Kadenbach, az Európai parlament osztrák SPÖ-képviselői ugyanakkor a klímapolitikai és energiaügyi biztos tisztségére jelölt Miguel Arias Cenetet nevezte „rossz választásnak”. Canete (Európai Néppárt) „az egyik legszuverénebb fellépést abszolválta a meghallgatásán a parlamentben” – vette őt védelmébe Elisabeth Köstinger, a frakció képviselője. Parlamenti körökben az a hír terjedt el, hogy az illetékes ipari bizottság csak jövő héten dönt majd Canetéről. A spanyol jelöltnek többször védekeznie kellett amiatt, hogy összeegyeztethetetlenség merülhet fel kőolajipari cégekben tartott részvényei késői eladása miatt, és bocsánatot kért a képviselőktől korábban bírált szexista kijelentései miatt.


Megfigyelők úgy vélik, hogy a konzervatív Canete és a szociáldemokrata Moscovici között politikai csereüzlet jöhet létre a két nagy frakció között: miközben a frakciók a többi meghallgatáson politikailag inkább tartózkodóak voltak, ezen a két meghallgatáson a hírek szerint a támadások mindenekelőtt a mindenkori másik frakciótól indultak ki.


Nem volt probléma Johannes Hahnnal, akinek kinevezése a bővítés és a szomszédsági politika ügyeiben illetékes biztossá fixnek tűnik.