rss      tw      fb
Keres

Osztrák Kultúrtanács: Navracsics nem lehet a kultúra és az oktatás biztosa
Az osztrák művészek és kulturális dolgozók szervezeteit és érdekképviseleteit tömörítő osztrák Kultúrtanács közleményt adott ki El kell utasítani, hogy Navracsics Tibor Fidesz-politikus EU-biztos legyen címmel.


Völkisch-népnemzeti Kultúrpolitika Európa számára?


Az Osztrák Kultúrtanács követeli: El kell utasítani, hogy Navracsics Tibor Fidesz-politikus EU-biztos legyen!


A következő napokban az Európai Parlament döntést hoz az Európai Unió új Bizottságának kinevezéséről. Az „oktatás, kultúra, ifjúság és állampolgársági ügyek” reszortjára azonban a lehető legalkalmatlanabb jelöltet állították: Navracsics Tibor magyar Fidesz-politikust, legutóbb magyar külügyminisztert, aki 2010–2014 között Orbán Viktor miniszterelnök alatt igazságügyi miniszter és miniszterelnök-helyettes volt, és mint ilyen aktív részt vállalt a magyar alkotmányos rend kiüresítésében. Szóba sem jöhet, hogy az európai oktatási és kultúrpolitikát egy olyan völkisch-népnemzeti–vallási hatalompolitika képviselőjére bízni, mint amilyen ő.


Nem fogadhatja el ezt a biztost az, aki a művészetet és a kultúrát


– nem a sajátjának hazafias felsőbbrendűvé tételéhez használja


– nem a belső és külső ellenségképek elleni völkisch-népnemzeti összeolvadás kenőanyagának tekinti


– nem valamiféle revizionista stratégia részeként értelmezi azt a tényt, hogy a náci idők elítélt háborús bűnösét népi hőssé és nemzeti íróvá stilizálják.


Emellett politikai botrány, hogy a Fidesz még mindig az Európai Néppárt tagja, amelyhez az Osztrák Néppárt is tartozik. A Kultúrtanács Felszólítja az Osztrák Néppártot, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket ez ellen az Európai Néppárt testületeiben.