rss      tw      fb
Keres

Tagesanzeiger: Svájci pénzek kifizetését is akadályozza a magyar kormány
A Tagesanzeiger című svájci lap Magyarország akadályozza a svájci támogatási pénzek kifizetését címmel közölte Bernhard Odehnal sajókazai keltezésű cikkét. A rendőrség és a közigazgatás zaklatja a magánalapítványokat, amelyek a kohéziós pénzeket kezelik.


„Ha valóban megvonják az adószámunkat, komoly gondjaink lesznek. Ajkkor alighanem a Svájc által finanszírozott projekteket sem tudjuk megvalósítani” – mondja Bata Boglárka, a Kárpátok Alapítvány vezetője. Ez esetben Bata becslése szerint több mint egymillió svájci franknyi bővítési támogatást nem fognak tudni kifizetni humanitárius és szociális szervezeteknek, amelyek már számítottak a pénzre. Roma gyerekeknek, mozgáskorlátozottaknak és elszegényedett családoknak szóló projektekről van szó.


Bata szervezete egy a négy alapítvány közül, amelyek a civil szervezetekre és ösztöndíj-programokra adott svájci finanszírozás mintegy ötmillió frankját kezelik. A svájci bővítési hozzájárulások mellett Norvégiától, Liechtensteintől és Izlandtól érkező támogatási pénzeket is kezelnek. A projektek egy részét már kifizették, egy további részét éppen bonyolítják.Razziák az irodákban


2014 tavaszán azonban az Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálatot kezdett az alapítványok ellen. A gyanú: a külföldi pénzekkel magyar ellenzéki pártokat finanszíroztak. Orbán Viktor kormányfő „külföldi érdekeket képviselő politikai aktivistákról” beszélt. Bata Boglárka visszautasítja a vádaskodásokat: minden projektet bizottság vizsgált és mindegyikről bizottság döntött, amelyben a magyar kormány képviselői voltak többségben: „Egészen pontosan tudják, hogy nem finanszírozunk pártokat.”


Szeptember 8-án a rendőrség órákon át kutatta az Ökotárs Alapítvány irodáit. Nem sokkal később felfüggesztették az Ökotárs és a Kárpárok alapítvány adószámát, mert állítólag nem működtek együtt a vizsgálatot folytató hatósággal. Bata visszautasítja az állítást: minden dokumentumot átadtak a KEHI-nek. Az alapítványoknak 15 nap áll rendelkezésükre, hogy fellebbezést nyújtsanak be a döntés ellen. Amennyiben elutasítják a fellebbezést, be kell szüntetniük a tevékenységüket.


Bata Boglárka úgy véli, hogy a magyar kormány a vizsgálatokkal megsértette a Svájccal kötött együttműködési megállapodást. A megállapodás ugyanis nem a KEHI-t irányozza elő vizsgáló hatóságként, hanem egy autonóm magyar hatóságot, amelynek neve Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF). Az pedig mindent átvizsgált, és nem talált semmi kifogásolnivalót.


Ez ugyan helytálló, ennek ellenére a magyar kormánytól „tekintettel a projektek korrekt lefolyásáért viselt felelősségére, nem lehet megtagadni, hogy a KEHI ellenőrzési hivatal vizsgálatot folytasson” – mondta Georg Farago, a svájci külügyminisztérium (Eidgenössisches Aussendepartment, EDA) szóvivője. Hozzátette: a svájci civil alapra való lehetséges kihatásokat és a következő lépéseket az érdekeltekkel fogják tisztázni.