rss      tw      fb
Keres

Navracsics az EP szakbizottságában: „Egy biztos nem szolgálhat nemzeti érdeket”
Az itt látható felvétel ötödik percében tette fel a kérdését Navracsics Tibornak Jean-Marie Cavada szerdán Brüsszelben, az Európai Parlament épületében, ahol a kulturális és oktatási bizottság meghallgatta a magyar biztosjelöltet.


Cavadáról megemlékeztem már a Galamusban tavaly (A magyar nép nagysága és a boszorkányinas), amikor az egykori neves francia újságíró, ma az Európai Néppártban ülő mérsékelt jobbközép politikus Orbán Magyarországáról írta le a véleményét Európa és Magyarország: nincs kompromisszum címmel (benne ezzel a mondattal: „Semmiféle gyengeség nem tolerálható, mert a magyar nép, amely oly sokszor mutatott példát az európai kortárs történelemben, nem mosható össze hatalomtól megrészegült boszorkányinasokkal.”)


Navracsics tartott egy 15 perces beszédet (angolul, itt meghallgatható), majd rengeteg kérdést kapott. A kérdésekről-válaszokról ajánlom az olvasók figyelmébe az MTI és az Index tudósítását (Mellébeszéléssel az európai értékekért).* Cavada kérdése csak egy volt a sok közül, ízelítőként olvassák, csakúgy, mint Navracsics válaszát arról, hogy ezentúl Európa lelkéért és arcáért szeretne dolgozni.Jean-Marie Cavada (és aki gúnyos félmosollyal az arcán belóg a képbe, az nem más, mint Pelczné Gáll Ildikó – hiszen egy pártcsoportban ülnek)


Jean-Marie Cavada


„Biztosjelölt úr! Az Ön helyzete tényleg tarthatatlan. Ön az országában igazságügyi miniszter volt, és ebben a minőségében elfogadta, hogy az alapjogi chartát semmibe vegyék. Hogy képzeli, hogy hiteles lehet – noha én szívesen hinnék Önnek –, hogy be tudja tölteni a feladatát azoknak az intézményeknek a szolgálatában, amelyek épp annak az ellenkezőjét várják el Öntől, mint amit Budapesten csinált? Miközben Önt hallgatom, biztosjelölt úr, Kertész Imrére és Márai Sándorra gondolok, nagyjából tudom, mit fog válaszolni, és nagyon szomorú vagyok, hogy Európa idáig jutott.”


Navracsics Tibor


„Kertész Imre és Márai Sándor a kedvenc íróim közé tartozik. Úgyhogy örülök, hogy van egy közös pont, amiből el tudunk indulni. Magyarország olyan ország Közép-Európában, amely sok szempontból persze sok vitát kavaró térségben élte meg az elmúlt ezer évet. Itt próbált helyt állni, és tette, amit tett. Úgy gondolom, óriási eredménye nemcsak a magyar politikának, nemcsak a közép-európai politikának, hanem az európai integrációnak is, hogy ma itt lehetünk. Hogy én ma Önöknek beszélhetek az elképzeléseimről. Hogy azt kérhetem Önöktől, támogassanak engem a jövőben folytatandó munkámban. Hogy az a megtiszteltetés ért, hogy az Európai Bizottság tagja lehetek, amennyiben Önök megerősítenek engem. Hogy az a megtiszteltetés ér engem, hogy az európai értékeket és európai érdekeket védhetem majd a jövőben az EU Bizottság tagjaként.” Stb. „Pontosan tudjuk, hogy az európai integrációnak lelke van. Én azt szeretném, ha ez a portfolió, amelyet én vezethetek a jövőben, ez lenne a lelke az európai integrációnak.” Stb. „Ez részemről nem pártpolitikai különbség kérdése. Együtt tudunk működni, mint ahogyan Magyarországon is kiválóan együtt tudok működni más pártállású magyar politikusokkal.” Stb. „A következő öt évben nagyon sokat fogunk tenni azért, hogy az európai integrációnak legyen lelke és legyen egy európai arca. Ez a mi feladatunk és ezen szeretnék én dolgozni.”

* Néhány, korábban sohasem hallott mondat jelölttől: „Mély és személyes elkötelezettséget érzek az európai értékek iránt.” Azt szeretné, „hogy európai állampolgárság határozza meg identitásunkat”. „A legfontosabb európai érték a tárgyalásra való képesség, az egyetértés keresése.” „Úgy fogok viselkedni, ahogy az EB tagjának viselkednie kell. A szerződések egyik őrzője leszek, semmilyen nemzeti és pártpolitikai érdek nem befolyásolhat, a közösségi érdek szellemében kell eljárnom.” „Aki az oktatástól vesz el pénzt, a jövőtől vesz el pénzt.” Európai Bizottság lojális és független tagja lesz, aki tudja a jogait, és kötelességeit. „Egy biztos nem szolgálhat nemzeti érdeket, csak a közösség érdekben tevékenykedhet.”