rss      tw      fb
Keres

Spiegel: Navracsiccsal az a probléma, hogy „mindeddig főleg a gazdája hangja volt”




A Der Spiegel című német politikai hetilap Cas Mudde holland politológussal, a szélsőjobboldal és a populizmus ismert kutatójával készült interjút közölt: A magyar jobboldal az EU-ban: A cél egy konzervatív kapitalista rezsim. A magyar jobboldal egyik képviselője lesz a tervek szerint az EU kulturális biztosa. Cas Mudde politológus elmagyarázza, mit keres Brüsszelben egy Európa-szkeptikus.


Spiegel Online: – Ön hogyan értékeli, hogy Navracsics Tibort jelölték az EU kulturális, oktatási, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosává?


Cas Mudde: – Orbán Viktor magyar miniszterelnök Navracsics Tibor eddigi külügyminiszter és Orbán államában a második ember személyében nehézsúlyút küld Brüsszelbe, olyasvalakit, aki nagyon közel áll hozzá. Orbán szemszögéből ez azt jelenti, hogy nagyon komolyan veszi az EU Bizottságát. Pártja, a Fidesz lojális és alkalmas tagját akarja ott tudni. Az Európai Unió szempontjából ez meglehetősen fájdalmas, mert azt a fontos posztot hamarosan egy olyan rezsim képviselője foglalja el, amelynek problematikus a viszonya a liberális-demokratikus értékekhez.


– A bírálók azt mondják, hogy Navracsics pártja, a Fidesz a jogállam leépítésén dolgozik Magyarországon. Ön ezt hogyan látja?


– Minthogy a Fidesz kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, Orbán azt csinálhat, amit akar. Figyelmen kívül hagyhatja a kisebbségeket. Mivel a Fidesz sok törvényt átírt, az ellenzék gyakorlatilag irrelevánssá vált. A Fidesz szélsőségesen a többségre vonatkoztatva értelmezi a demokráciát: kívül van mindenki, aki nem a Fideszhez tartozik. Ez az a gondolatkör, amelyben Orbán és emberei mozognak, és egy ilyen gondolkodásmódban persze nincs helye a kompromisszumnak.


– Ön hogyan határozná meg a Fideszt politikailag?


– Ez elég nehéz kérdés. Számomra a Fidesz határeset. Nem látom populista szélsőjobboldalinak, bár részben tekintélyelvűen és populista módon lép fel. Azt hiszem, a Fidesz alapvetően nemzeti konzervatív párt. De úgy tűnik, kész tovább jobbra tolódni.


– Mennyiben Európa-szkeptikus a Fidesz?


– A Fidesz Európa-szkeptikussá lett, nem volt mindig az. Egyfelől a Fidesz ma nem akar túl sokat feladni a nemzetállami szuverenitásból, másfelől meg van győződve arról, hogy az Európai Unió rossz irányba tart – a Fidesz számára az EU túlságosan liberális és túlságosan progresszív. A Fidesz egyre inkább konfliktusba kerül az EU-val, mert a párt látja, hogy az európai keretekben nem csinálhatja azt, amit akar. Ez nagy mértékben növeli a szkepticizmust.


– A tervek szerint Navracsics, a magas rangú Fidesz-politikus lesz az EU egyik reprezentánsa. Hogyan illik egy egyáltalán össze: a Fidesz és az EU?


– Csak nagyon nehezen. Az EU liberális modellt követ, amely Orbánnak nem felel meg – gazdasági, és szociális-kulturális téren. Orbán célja egy konzervatív, kapitalista rezsim. A Putyinnal-féle válságban a Fidesz emellett Oroszország egyik legnagyobb támogatója. Orbán csak nemrég írt alá fontos szerződéseket Putyinnal. Az EU-val ellentétben neki nincs problémája azzal a politikával, amelyet Putyin nevéhez kötnek.


– Milyen lesz az, hogy egy hű orbánista lesz az EU egyik képviselője?


– El tudom képzelni, hogy Navracsics tekintettel az eddigi karrierjére meglehetősen jó biztos lehet – abban az értelemben, hogy nagyon jól működik egy szakmai környezetben. Egyik biztos sem igazán független, de abból indulok ki, hogy Navracsics sokkal közelebb fog állni a nemzeti kormányához, mint a többiek. Mindeddig főleg a gazdája hangja volt. Ez a probléma, nem Navracsics személye. Ő maga nem fog határozott álláspontokra helyezkedni az egyes témákkal kapcsolatban, de a magyar kormány igen. Abban is problémát látok, hogy Navracsics a tervek szerint olyan területkért felel majd, amelyek nagyon erősen kötődnek az értékekhez. És az EU értékei nem feltétlenül azonosak a Fidesz értékeivel.