rss      tw      fb
Keres

Svéd lap: A leköszönő svéd EU-miniszter Orbán felelősségre vonását kéri számon
Újabb Magyarországról szóló rövid beszélgetés jelent meg a svéd Aftonbladet hétfői számában, Ohlsson: „Az EU gyáva Magyarország ügyében” címmel.


A Magyarország elleni keményebb EU-fellépés reményével hagyja el a [svédországi] kormányváltás előtti utolsó miniszteriális tanácskozást Brüsszelben Birgitta Ohlsson. A svéd kormány EU-minisztere az európai jobboldalt is keményebb fellépésre szólítja fel. Svédország sürgeti, hogy az EU ne csupán gazdaságilag vizsgálja a tagállamait, hanem az emberi szabadságjogok tekintetében is. Ezt követelte egyebek között az utóbbi évek magyarországi helyzetének alakulása: a konzervatív miniszterelnököt, Orbán Viktort, valamint pártját, a Fideszt egyebek között azzal vádolták külföldről, hogy korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát és a bíróságok függetlenségét.Könyvajándék


Az EU ismételten magyarázatot követelt Magyarországtól – de Birgitta Ohlsson szerint túlságosan szelíden.


– Gyávaság volt nem világosan beszélni Magyarországgal, s az EU-t az utóbbi években ez jellemezte. Orbán nyári beszéde további példa volt arra, hogy egy ország és politikai vezetése nyílegyenesen a pokolba tart – mondja Ohlsson, arra a beszédre célozva, amelyben Orbán megkérdőjelezte a „liberális demokráciák” versenyképességét.


Ohlsson azt reméli, hogy a következő EU-miniszter*, akárki lesz is, folytatja a küzdelmet. A Dagens Nyheter újságírójának, Annika Ström Melinnek Europas svaga hjärta [kb. Európa gyenge szíve] című könyve szolgálhat útmutatóul.


– Otthagytam ezt a könyvet a hivatalban az utódomnak, és ezt írtam neki: „Remélem, harcolni fogsz az emberi jogokért az EU-ban. Én folytatni fogom Orbán Viktor és más vezetők üldözését. És üldözni foglak, ha nem teszed ugyanezt.”Hol van a jobboldal?


Ohlsson egyidejűleg felszólítja az EU kereszténydemokrata-konzervatív pártcsoportját, az Európai Néppártot, hogy vegye elő az Orbán-féle Fideszt, amely régóta tagja a csoportnak.


– Hol volt az európai jobboldal az utóbbi években? Kínosan hallgatott. Gyenge volt, ami a bírálatot illeti. Nem vállalta a felelősséget azért, hogy söpörjön a maga portáján – mondja Birgitta Ohlsson, aki hétfőn a kormányváltás előtti utolsó találkozóján vett részt Brüsszelben.

* Svédországban szeptember 14-én tartottak parlamenti választást. Lásd erről Nagy Gábor írását: Győztesek és vesztesek a svédországi választáson.