rss      tw      fb
Keres

Szabadon fejtheti ki

Az elmúlt napok leginkább figyelemreméltó kijelentését alighanem Rogán Antaltól hallhattuk. Obama elnök nyilatkozata kapcsán azt mondta bele a televíziók mikrofonjaiba, hogy Magyarország szabad ország, ahol még a demokratákhoz (mármint az amerikai demokratákhoz) közeli Soros-alapítvány is szabadon fejtheti ki a tevékenységét.


Mi ebben a figyelemreméltó? Az, hogy van víz, akkor válik mondanivalóvá, amikor egy ideig el volt zárva. Ha nem volt áramszünet, eszünkbe sem jut kijelenteni, hogy van áram. Rogán csak azért hozhatja szóba, hogy a Soros-alapítvány szabadon fejtheti ki a tevékenységét, mert ezt nem tekinti magától értetődőnek. Nem is azt mondta Rogán, hogy lám, itt van Magyarországon többek között a Soros-alapítvány, és például a romák integrációját vagy a szabad gondolkodás terjedését szolgáló tevékenységet fejt ki. Mert normális helyzetben csak az ilyen állításnak lenne bármiféle üzenete. Rogán azonban azt mondta, hogy szabadon fejtheti ki a tevékenységét. Mert számára ennek van üzenete. Annak, hogy kifejtheti, mert engedik neki. Holott akár azt is megtehetnék, hogy nem engedik.


Rogán felfogásában a különféle szervezetek nem azért működnek, mert működni kívánnak, és akkor erre természetesen joguk van, hanem mert a hatalmon levők megengedik nekik. Ahogy mondani szoktuk, itt ma nem jogok vannak, hanem kegyek. Nem tudom, mennyire volt Rogán tudatában annak, hogy mit mond. De mondta. Pont úgy beszélt, mint elődei az előző állampártban.


Hogy is énekli Bródy? „Ezek ugyanazok”.