rss      tw      fb
Keres

Magyar Waldorf
A hvg.hu adott hírt arról, hogy, a kispesti Waldorf Iskola elutasított egy diákot, mert leszbikus szülők nevelik.


A Waldorf iskolákat az emberközpontú nevelés iránti szülői igény hívta életre. Olyan iskolát szerettek volna gyerekeiknek, amely ezt az emberközpontú nevelést a szabad szellemi élet követelményeinek megfelelően, politikai és gazdasági kényszertől mentesen valósítja meg. Ennek mintegy „melléktermékeként” ezek az iskolák demokráciára is nevelnek. Feltehetően így is működik a világban szerteszét található közel 1000 Waldorf iskola – kivéve a magyart, amely úgy működik, ahogy Magyarország. Előítéletesen.


A dolgot menthetné, ha csak egyetlen pedagógus tévedése állna a rossz döntés mögött. Csakhogy a szülő fellebbezett az iskolát vezető Igazgatási Konferenciánál, amely közölte, hogy a döntésben semmi kivetnivalót nem talál.


De a felelősség körét bővíteni lehet. Ahhoz, hogy egy iskola bekerülhessen a Waldorf iskolák családjába, a Magyar Waldorf Szövetség engedélye szükséges, amelyet a pedagógia program, a Szervezeti és Működési Szabályzat, valamint két meglévő Waldorf iskola ajánlására adnak meg. Milyen két iskola adhatott ajánlást a kispestinek, amelyet ez a kirekesztő szemlélet jellemez?


Lehet, hogy szívós munkával ebben is sikerül hungarikumot alkotnunk: a homofób Magyar Waldorf Iskolát?