rss      tw      fb
Keres

Német hírtévé: Putyin Kelet-Európa lerohanásával fenyegetőzött?
A német hírtelevízió, az N24 honlapján közölt írást: Egész Kelet-Európának rettegnie kell? Putyin lengyelországi bevonulással fenyegetőzött. Nyilvánvalóan eszkalálódott Vlagyimir Putyin és Petro Poroschenko telefonbeszélgetése, amelyben Oroszország elnöke többek között az orosz csapatok lengyelországi bevonulásával fenyegetőzött.


Egy újsághír szerint az orosz elnök, Vlagyimir Putyin, az ukrán államelnököt az orosz csapatok lengyelországi, romániai és baltikumi bevonulásával fenyegette. „Ha akarnám, az orosz csapatok két napon belül nemcsak Kijevben lennének, hanem akár Rigában, Vilniusban, Tallinban, Varsóban vagy Bukarestben is” – mondta Putyin egy Porosenkóval folytatott beszélgetés közben, adja hírül a Süddeutsche Zeitung. Az újság az EU Külügyi Szolgálatának egy pénteki találkozóra készített és megszerzett beszélgetés-összefoglalójára hivatkozik.
Porosenkó Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének kijevi találkozójukon számolt be a fenyegetésekről – írja a Süddeutsche Zeitung. Szeptember elején már egyszer felröppent a hír, hogy Putyin egy Barrosóval folytatott telefonbeszélgetés közben azt mondta: „Ha akarnám, Kijevet két héten belül elfoglalnám.” Barroso erről a telefonbeszélgetésről az augusztus végi EU-csúcson számolt be.
A Kreml akkor nehezményezte, hogy a Barroso egy magánbeszélgetés tartalmát nyilvánosságra hozta.Putyin érzelmileg reagál az EU befolyására


A Süddeutsche Zeitung az említett összefoglalóra hivatkozva adta hírül azt is, hogy Porosenko azért idézte Putyin állítólagos kijelentéseit, hogy ezzel is bemutassa, milyen emocionálisan reagál az orosz államelnök az orosz szomszédságban tapasztalható EU-befolyásra. Porosenkó az elmúlt hetekben többször beszélt Putyinnal telefonon a kelet-ukrajnai – immár hatályba lépett – fegyverszünet érdekében és amiatt is, hogy megszerezze Putyin beleegyezését egy 12 pontos tervhez a konfliktus megoldása érdekében.


A Süddeutsche Zeitung szerint Putyin a beszélgetések során nyilvánvalóan arra figyelmeztette Porosenkót, hogy ne bízzon túlságosan az EU-ban. Kölcsönös, bilaterális kapcsolatait kihasználva ugyanis olyan befolyásra tehet szert, ami az Európa Tanács Oroszországra hátrányos döntéseit megvétózhatja – mondta Putyin.


Több ország, köztük Magyarország, Bulgária, Ciprus és Szlovákia amúgy is kritikus szemmel nézi az Oroszország elleni szankciók élesedését, ők a közeljövőben akadályozhatják a további büntetőintézkedéseket.