rss      tw      fb
Keres

Deutschlandradio: A Német Kultúrtanács Navracsics jelölésének visszavonását akarja
A Deutschlandradio német közszolgálati adó „Remélem, ezt még meg lehet akadályozni” címmel közölte a Német Kultúrtanács ügyvezetőjének állásfoglalását Navracsics Tibor uniós biztosi kinevezéséről. A műsorvezető Anke Schäfer.


Olaf Zimmermann, a Német Kultúrtanács ügyvezetője határozottan ellenzi, hogy a magyar Navracsics Tibor legyen az Európai Unió oktatási, kulturális, ifjúsági ás állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosa. Reméli, hogy az EU-Bizottság elnöke ezen még változtat.


„Remélem, hogy ezt még meg lehet akadályozni” – mondta Olaf Zimmermann, a Német Kultúrtanács ügyvezetője arról, hogy Jean-Claude Juncker, az EU-Bizottság kijelölt elnöke fel akarja venni a magyar Navracsics Tibort a bizottság tagjai közé.


„Éppen egy olyan ember legyen most felelős a bizottság ezen területeiért, aki korlátozza a polgári jogokat, aki korlátozta a sajtószabadságot, és aki úgy építette át a magyar igazságszolgáltatást, hogy az ember azt kérdezheti magától, vajon valóban még a demokratikus alapelvek szerint mennek-e a dolgok?” – kérdezte Zimmermann.


Ezzel indokolta Zimmermann a német kulturális szervezetek csúcsszervezetének elutasítását. Mint mondta, reméli, hogy az Európai Parlamentben, a bizottsági tagok meghallgatásán nagyon kritikus kérdéseket tesznek majd fel: „Hogy kiderüljön, milyen személyiségről van szó”.


Tekintettel arra, hogy az Európai Parlament csak az egész bizottságot utasíthatja el vagy juttathatja hivatalba, de nem szavazhat az egyes biztos-jelöltekről, Zimmermann azt reméli, hogy Jean-Claude Juncker a növekvő ellenállás miatt kényszerítve érzi majd magát, hogy Navracsics jelölését visszavonja a javaslatból.„A kockázat egész Európa számára túlságosan nagy”


A Német Kultúrtanács ügyvezetője felháborodott azon, hogy a jelek szerint a „bizottsági matematikában” a kulturális területet „a bizottság szempontjából annyira kevéssé fontosnak” tekintik, „hogy olyasvalakit akarnak erre a területre kinevezni, akiről tudni lehet, hogy erre nem képes, és hogy éppen azzal szerzett nevet magának, hogy ezen a területen fakalapáccsal járt el”.


„Egész Európa számára túlságosan nagy kockázat” azt remélni, hogy Navracsics az EU szintjén liberálisabb magatartást tanúsít majd. Attól kell tartani, hogy Navracsics folytatja eddigi stílusát – mondta Zimmermann.


Nem szabad hagyni, hogy a kulturális terület az EU-Bizottságban afféle „félreállított tisztség” legyen. Végtére is az Egyesült Államokkal és Kanadával kötendő szabadkereskedelmi megállapodásról vagy a szerzői jogokról most zajló viták mutatják, hogy a kultúrpolitika európai szinten folyamatosan egyre nagyobb jelentőségre tesz szert – mondta Zimmermann.

A Német Kultúrtanács (Deutscher Kulturrat) a tartományok több mint 200 különféle kulturális szervezetét tömöríti és képviseli.