rss      tw      fb
Keres

Bohócsipkában 2.




A Fidesz egyik propagandakiadványában az egyik propagandistanő közzétett egy szöveget a társadalmat fenyegető civil szervezetekről: „A TASZ egyenesen beperelte a Kehit, amiért nem hajlandó megválaszolni azt a kérdést, hogy ki utasította az intézményt a vizsgálódásra… Ugyan minek a TASZ-nak a név? Ugyan minek az egész felhajtás, a tiltakozás, az erőfitogtatás? Az egész cirkuszról pontosan tudható, hogy arra való, amire a többi nagy, kormányellenes hűhó: megfélemlíteni a rendőrséget, elbizonytalanítani a választópolgárt, sőt rád ijeszteni, hogy te is így járnál, ha megnyikkannál.”


Az, mondjuk, javára szól az illető propagandistának, hogy sohasem próbálta magát tudósnak föltüntetni, és szövegeit nem úgy írja alá, hogy „politológus”. Ettől azonban nem kevésbé mulatságos, mint „tudós” társa.


Értelmezzük a szöveget! Adott egy civil szervezet, amelyet 43 nyomozóval és 8 készenléti rendőrrel lerohant az államhatalom. Egy másik civil szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért erre megkérdezte a KEHI-t, hogy ki rendelte el ezt a hadműveletet. Miután a köz érdekében közpénzből fenntartott KEHI nem válaszolt a közérdeklődésre számot tartó kérdésre, a TASZ pert indított, hogy választ kapjon. Ez lenne a kormánypropagandista szerint erőfitogtatás, amely arra irányul, hogy megfélemlítse a rendőrséget.


A rendőrség feltehetően nagyon megijedt a TASZ fellépésétől, hiszen aránytalanul nagyobb erőt vonultatott fel, mint ők: a feljelentésben szereplő szavak száma többszöröse a hadművelethez kirendelt nyomozók és rendőrök számának – tehát nyomasztó a TASZ túlereje. (És akkor még be sem vetették a TASZ laktanyáiban állomásozó különlegesen harci feladatokra kiképzett jogászokat, az udvarán glédában álló rakétákat, harckocsikat, és vadászgépeket.) Valószínű, hogy ekkora fenyegetés láttán az akcióban részt vevő rendőrök félelmükben illegalitásba vonultak, nehogy nekik és családjuknak valami baja essék a TASZ gátlástalan erőfitogtatása miatt.


A kormánypropagandista szerint nem az ijesztő, hogy a kormány rendőröket küld a bírálóira, hanem az, ha valaki megkérdezi, ki küldte. Csak nem arra gondol, hogy a TASZ emiatt meg fogja ütni a bokáját? Mert akkor tényleg rám ijesztenek, hogy én is így járok, ha „felhajtást” csinálok, és nem fogom be a számat.


Ezek után már csak egy kérdés marad: hogyan lehetnek bekötve propagandista agyában a gondolkodási pályák, hogy ez jön ki belőle?