rss      tw      fb
Keres

Fidesz-KDNP-frakcióülés - Rogán: a fő téma a bankok elszámoltatása


MTI 2014. szeptember 10., szerda 17:01

A bankok elszámoltatása lesz a legfontosabb témája a Fidesz-KDNP szerda este kezdődő évadnyitó frakcióülésének - közölte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a tapolcai tanácskozás helyszíne előtt tartott délutáni sajtótájékoztatóján.

„Minden kérdést szeretnénk tisztázni a bankok elszámoltatásával kapcsolatban” - jelentette ki a politikus, aki szerint Európában még sehol nem volt példa arra, hogy a bankrendszernek a magánszemélyek összes hitelszerződésével - legyen az forint-, deviza-, autó-, lakás- vagy szabad felhasználású jelzáloghitel - és minden forinttal el kell számolnia. „Mindenki visszakapja azt, amit tisztességtelenül vettek el tőle” - hangsúlyozta Rogán Antal.

Jelezte, a bankok elszámoltatásának részleteiről és időzítéséről, így például az első kifizetések várható időpontjáról a háromnapos zárt ülésen döntenek majd. Ez azért is fontos - magyarázta -, mert miután lezárulnak a most zajló, a bankok által indított devizahiteles perek, már nemcsak a jogszabálynak kell készen lennie, hanem a bankoknak is el kell készíteniük a pontos elszámolásokat, hogy „egy perc késedelmet se szenvedjenek az emberek”.

Megerősítette, azoknak a végtörlesztőknek, akikkel korábban tisztességtelenül jártak el a bankok, egyenként kell képviselniük a saját álláspontjukat a pénzintézetekkel szemben, ha vissza akarják kapni a tőlük tisztességtelenül elvett forintokat.

A forinthitelesek megsegítéséről szólva a frakcióvezető közölte: rájuk szintén vonatkozott a parlamentben júliusban elfogadott törvény, és a forinthitel-szerződések ügyében a bankok ugyanúgy perelni fogják az államot, mint most a devizakölcsönök esetében, az állam pedig védeni fogja a forinthitelesek érdekeit is. Ezek a jogorvoslati eljárások november-decemberre várhatók - tette hozzá.

A devizahitelek forintosítását firtató kérdésre a politikus azt mondta: a forintosítással kapcsolatos elképzelésüket nem adták fel, de erről majd akkor kell dönteni - várhatóan az év vége és jövő tavasz között -, ha a bankok elszámoltatási folyamatának már látják a végét.

Az őszi parlamenti szezonkezdet előtti kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülésnek témája lesz a rezsicsökkentés folytatása is - tájékoztatott a Fidesz-képviselőcsoport vezetője, hozzáfűzve, hogy emellett oktatás- és szociálpolitikai kérdéseket is áttekintenek, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklus magyar fejlesztési forrásainak felhasználásáról számol be.

Arra a kérdésre, hogy a nemzeti italboltok témája szóba kerül-e majd Tapolcán, Rogán Antal nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy semmilyen elképzelésről nem tud ezzel kapcsolatban.

Rogán Antal kitért arra is, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminisztert jelöli az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felelős biztosi posztjára. A Fidesz frakcióvezetője rendkívül fontos tisztségnek nevezte ezt a pozíciót, mert - mint mondta - az oktatás- és ifjúságpolitika Európa jövőjéről szól, az unió szempontjából meghatározóak az e területen hozott döntések.

A Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában tartott hétfői házkutatással kapcsolatban Rogán Antal kérdésre azt mondta: mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy bármilyen hatósági lépéssel szemben jogorvoslattal éljen.