rss      tw      fb
Keres

Reuters: Norvégia elítélte az Ökotárs elleni rendőri akciót – Kovács szóvivő visszautasít
A Reuters hírügynökség Norvégia elítéli a magyarországi razziát a civil szervezetek ellen címmel közölte Dunai Márton és Korányi Balázs budapesti és oslói keltezésű jelentését. [A szerk. megj.: Vidar Helgesen európai ügyekért felelős norvég miniszter sajtónyilatkozatát magyarul lásd itt. Az RTL Klub híradójának a norvég nagykövet nyilatkozott.]


Azt követően, hogy a rendőrség (Budapesten) egy bűnügyi nyomozás során megrohanta annak a szervezetnek az irodáit, amely a norvég alapokat elosztja, Norvégia elítélte, hogy Magyarországon kedden razziát hajtottak végre civil szervezetek ellen.


Korábban az év folyamán Budapest jogi vizsgálatot indított a Norvég Alapok szervezői és kedvezményezettjei ellen azzal, hogy a skandináv nemzet egy ellenzéki csoport politikai céljainak elérésében segíti őket.


A vizsgálat most a Norvég Alapok pénzét Magyarországon elosztó Ökotárs esetében kiterjed újabb bűnvádakra, így hűtlen kezelésre és illegális banktevékenységre – írta a rendőrség az index.hu portálnak küldött közleményben.


A Reuters igyekezett megtudni a rendőrség véleményét, de megkeresésére nem érkezett válasz.


„Szabálytalanságokat tártunk fel az Ökotárs tevékenységében, amely az eredeti célok megsértésével osztotta el a Norvég Alapokat – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő telefonon a Reutersnak. – Hogy valóban elkövettek-e illegális banktevékenységet is, azt majd a bíróságok dolga lesz eldönteni.”


Különleges rendőri erők rohanták meg az Ökotárs és egy másik szervezet irodáit hétfőn, és több doboznyi dokumentumot lefoglaltak.


„Ez az ügy teljesen új szintet jelent” – mondta Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója, aki visszautasította a vádakat, hogy az Ökotárs rosszul használta volna fel a Norvég Alap pénzét. Móra azt mondta, hogy a rendőri roham „botrányos és teljességgel aránytalan” volt.


Elmondta, hogy a rendőrség az Ökotárs által civil szervezeteknek minimális kamat fejében biztosított rövid lejáratú, áthidaló kölcsönökkel kapcsolatos dokumentumokat foglalt le; a kölcsönök célja az volt, hogy az érintett szervezetek számára lehetővé tegye az EU-támogatások társfinanszírozását, és hozzátette, hogy az ilyen kölcsönök teljesen legálisak.


Az ügynökök elvittek olyan dokumentumokat is, amelyek azzal kapcsolatosak, hogy a Norway Grants pénzét egy tucatnyi olyan szervezetnek adták, amelyet a kormány korábban az év folyamán a Reutersnek „baloldali politikai kapcsolatok miatt” problematikusnak nevezett.


Az ekként minősített csoportok között van a Transparency International, a TASZ vagy például a tényfeltáró újságírók atlatszo.hu című portálja.


Norvégia válaszként befagyasztotta a Magyarországnak az EEA-alapokból [European Economic Area] szánt 153,3 millió euró legnagyobb részét. Tovább folyósította azonban a Norvég Alap nevű civil programnak szánt 13,5 millió eurót.


Az európai ügyek norvég minisztere kedden kiadott közleményben azt mondta, hogy Magyarország úton van egy tekintélyelvűbb társadalom felé.


„A rendőrségi akció elrendelésével világossá vált, hogy a magyar hatóságok folytatják a civil társadalom szervezeteinek zaklatását” – írta Vidar Helgesen, az Európai ügyek norvég minisztere.


„(A razzia) teljeséggel elfogadhatatlan. Azt mutatja, hogy a magyar kormány célja, hogy a vele szemben kritikus nem-kormányzati szervezetek tevékenységét ellehetetlenítse. Azt is jelzi, hogy a magyar kormány eltávolodott a demokráciára és az emberi jogok tiszteletére épülő közös európai értékektől.”


Magyarország visszautasít bármiféle, a demokrácia és a civil társadalom eróziójáról szóló norvég vádat. „Határozottan visszautasítjuk a norvégok politikai indíttatású megnyilatkozásait” – mondta Kovács kormányszóvivő.