rss      tw      fb
Keres

A Standard beszámolója az Ökotárs elleni razziáról
A Der Standard című bécsi lap online kiadásában Magyarország – Razzia a bírálóknál címmel közölte Gregor Mayer cikkét. A bírálók a civil társadalom megfélemlítéséről beszélnek.


Egy nappal az Ökotárs civil szervezetnél végrehatott látványos razzia után mintha napvilágra kerültek volna a mögöttes motívumok. Mint az Átlátszó című magyar portál kedden jelentette, az Ökotársnál lefoglalt aktáktól és laptopoktól bizalmas információkat várnak olyan, a kormánnyal szemben kritikus 13 szervezetről és egyesületről, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök hivatala már idén májusban „ellenségesnek” minősített.


A zöldekhez közelálló alapítvány olyan pénzeket oszt el, amelyeket a Norway Grants elnevezésű norvég nem kormányzati alap ad Magyarországon civil szervezeteknek.Harcias fellépés


Az Ökotársnál és a kisebb Demnet szervezetnél végrehajtott razzia éles bírálatot váltott ki Magyarország ellenzéki közéletében. Több tucat készenléti rendőr rohamozta meg előzetes bejelentés nélkül az irodákat. Az NNI nyomozó iroda emberei átkutatták a helyiségeket, és elvittek aktákat, számítógépeket és laptopokat. Olyan harcias volt a fellépés, mintha drogbárókról, vagy maffia-keresztapákról lett volna szó – lehetett hallani. Móra Veronikát, az Ökotárs igazgatóját elvezette a rendőrség, nem azért, hogy őrizetbe vegye, hanem hogy elhozzon egy laptopot a lakásáról.


A rendőrség az intézkedést hivatalosan a hűtlen kezelés és a jogosulatlan hitelezés gyanújával indokolta. Korábban már a KEHI ellenőrzési hatóság is vizsgálatot folytatott az Ökotársnál és annál a 13 egyesületnél, amelyeket a miniszterelnöki hivatal kipellengérezett. Ezek között van egyebek mellett a korrupció ellen küzdő K-Monitor, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet, a Roma Sajtóközpont, a Krétakör független színházi társulat, egy családon belüli erőszak ellen fellépő szervezet és néhány meleg-kezdeményezés. Ezek mind szálkák Orbán és nagyhatalmú kancelláriaminisztere, Lázár János szemében.


A vizsgálatoknak jogi alapja a beszámolók szerint sohasem volt – az érintett szervezetek nem magyar pénzeket használnak, hanem a norvég állam pénzét. A kampány, amelynek célját a bírálók a magyarországi demokratikus nyilvánosság megfélemlítésében és kriminalizálásában látják, Budapest és Oslo között súlyos diplomáciai neheztelést is előidézett.


Hétfőn este mintegy 500 tüntető gyűlt össze az Ökotárs székhelyénél, hogy a hatóságok eljárása ellen tiltakozzon. A TASZ jogvédő szervezet állásfoglalásában azt írta: „Ez a civil társadalom ellen legutóbb olyan országokban végrehajtott támadásokra emlékeztet, mint Oroszország és Azerbajdzsán, ahol autokrata kormányok ilyen vádaskodásokat használnak fel ürügyként a független civil szervezetek közömbösítésére”.