rss      tw      fb
Keres

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor az Országgyűlésben


Gyurcsány Ferenc azonnali kérdése: „Miért fél, Miniszterelnök úr?”

                  Tisztelt Miniszterelnök Úr!


A szabadságról és a polgári politikáról szeretnék kérdezni [megpróbálják kitapsolni]. Arról, hogy szabadságot vagy alávetettséget kínál-e a népnek. Azt szeretném kideríteni, hogy Magyarországot nyugatos polgári demokráciává vagy keleties tekintélyelvű országgá kívánja-e formálni. Sok évvel ezelőtt Ön még hitt a polgári Magyarország eszményében. Olyan országról beszélt, amelynek polgárai mernek, tudnak, akarnak dolgozni és tanulni, önmagukért, családjukért és nemzetükért felelősséget vállalni. A jövőt építő öngondoskodást, a nyugdíjmegtakarítást én polgári erénynek tartom. Ön a nyugdíjrendszer mostani, erőszakos államosításával rombolja ezeket az erényeket, rombolja a polgári Magyarországot.

Miniszterelnök Úr! Ön most új alkotmányt is kíván adni az országnak. Azt állítja, hogy a forradalom felhatalmazta Önt erre. Szerintem ez hazugság. De a kettőnk közti vita könnyen eldönthető. Ha Ön hisz a népben, és ha Ön azt gondolja, hogy a nép még mindig hihet Önben, azt kérem, adja meg a népnek a döntés jogát. Szabadságot kérek a népnek [általános felzúdulás], hogy dönthessen sorsáról, dönthessen nyugdíjáról, alkotmányáról, dönthessen a polgári Magyarországról.

Elnök úr, kérdezem, hogy mire kívánja használni a néptől megszerzett felhatalmazást. Zsarolásra vagy szolgálatra. Ha szolgálatra, akkor engedje, hogy döntsön a nép. Dönthessen személyes sorsáról, nyugdíjáról, és dönthessen országának alaptörvényéről, az alkotmányról.

Miniszterelnök úr, miért fél saját népétől, miért fél a polgári Magyarországról. Köszönöm szépen. [taps a frakcióban]

[Az Origo fotója: a jobbikos képviselők felállva, Gyurcsány Ferencnek hátat fordítva hallgatják a volt miniszterelnök felszólalását]

***

Orbán Viktor válasza

Tisztelt Képviselőtársaim!

Ősi igazság, hogy az beszél félelemről, aki fél. Megértem, hogy az MSZP egyes képviselőinek komoly és személyes problémát jelent a félelem. Ezt úgy hívják, elszámoltatás és elszámoltatástól való félelem [taps]. De a választók döntöttek. Nyolc év kudarcainak, bűneinek és hazugságainak politikai felelőseit meg kell nevezni, el kell számoltatni. Akkor is, ha ez Önöknek, az érintetteknek komoly probléma. Én értem Önöket, nehéz lehet hozzászokni, hogy nyolc évig semmiért nem kellett felelősséget vállalni, mindent meg lehetett tenni következmények nélkül. Azonban a magyar választók úgy döntöttek, hogy más világban szeretnének élni. Más világ, új szabályok, a felelősség alól nem lehet kibújni. Ezért is szükség van az új alkotmányra. Akik nem akarnak új alkotmányt, valójában azt a korszakot akarják visszahozni, amelyben vissza tudtak élni a hatalommal.

Ez az országház, tisztelt hölgyeim és uraim, én megértem, hogy mindenkinek a maga személyes problémája a legfontosabb, Önöknek például a saját személyes félelmük. De ez a hely nem a személyes problémák megtárgyalásának és megoldásának helye. Ez az ország háza, itt a köz érdekében kell a munkát végeznünk, és ezt senki sem akaszthatja meg a saját személyes félelmeivel.

Az új alkotmányt pedig a hatályos szabályok szerint, a magyar parlamentáris hagyományok szellemében és a legjobb alkotmányos szokásainkat követve itt az országgyűlésben fogjuk megalkotni.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. [vastaps]

***

Gyurcsány Ferenc viszontválasza

Miniszterelnök Úr!

A fenyegetés ebben az esetben nem jó tanácsadó [nevetés]. Ha Ön azt gondolja, hogy elszámoltatás emlegetve el fogja venni az erejét azoknak, köztük nekünk, akik az Ön szemébe néznek, és azt mondja: erre nem adtunk felhatalmazást, akkor Ön téved, Miniszterelnök úr.

Miniszterelnök úr, Ön ellopja hárommillió ember pénzét, és Ön erre büszke. Én az Ön helyében szégyellném magam.

Miniszterelnök Úr, Ön úgy kíván új alkotmányt adni az országnak, hogy nem meri megkérdezni az ország népét, hogy vajon akarjátok-e azt az alkotmányt, amit én ajánlok nektek. Ha Ön demokrata, ha Ön tisztességes ember, ha Önt érdekli, hogy mit gondol a nép az Ön alkotmányáról, akkor ne fenyegessen, se bennünket, se mást, hanem álljon a nép elé, és mondja azt: ajánlatom van az ország alkotmányára, és kérem a nép, az istenadta nép támogatását [lehurrogás]. Ne bujdokoljon, ne féljen, ne legyen gyáva, és főként ne legyen tolvaj. Köszönöm szépen.

***

Orbán Viktor viszontválasza

Tisztelt Képviselőtársaim!

Engedjék meg, hogy azt mondjam, tisztesség ügyében nem kérünk kioktatást az MSZP-től. Különösen nem a volt miniszterelnöktől.

Kétségkívül igaz, hogy Önök nem adtak nekünk felhatalmazást alkotmányozásra. Mert nem ránk szavaztak. Egyébként az alkotmányozás kérdését Önök tették a választás második fordulójának kulcskérdésévé. [Így van!] Fogadják el a döntést, tisztelt hölgyeim és uraim!

Ami a bátorság dolgát illeti. Én megértem, hogy Önök bátor emberek. Elég bátrak voltak, hogy kardlapoztassanak, emberekre vadásszanak, gumilövedékkel kilőjék ártatlan tüntetők szemét, elég bátrak voltak, hogy meghamisítsák a költségvetést, hogy orránál fogva vezessék az országot, Önök elég bátrak voltak, hogy hazudjanak este, délben meg este (sic!), és elég bátrak voltak ahhoz, hogy feje búbjáig eladósítsák az országot.

Mi ebből a bátorságból nem kérünk. Nekünk ilyen nincs is. Mi csak egyszerűen kijavítjuk az Önök hibáit, eltakarítjuk a romokat és megújítjuk Magyarországot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. [Ováció, taps]



Forrás: MTV videó



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!