rss      tw      fb
Keres

Standard: Magyarországnak fel kellene ébrednie
A Der Standard című bécsi lap online kiadásában Magyarország elfecsérelt negyedszázada címmel közölte Gregor Mayer cikkét. A keleti tömb egykori mintareformere 1989 óta a kihagyott esélyek országává lett.


A 36 éves budapesti egészen sajátosan látja a hazáját. A szülei már kisgyerek korában elköltöztek vele (Nyugat)-Németországba: ott élt 13 éven át, hogy aztán Kanadában töltsön hat évet. A kommunikációs és marketingszakember 2004-ben tért vissza Magyarországra. Kíváncsi volt, mi lett az országából. De csábító volt az a lehetőség is, hogy itt építse ki saját multikulturalitását.Forgatagos Budapest


Magyarország addig látszólag sikeres átalakuláson ment át. Éppen az Európai Unió tagjává vált. A rivalizálás a jobb- és a baloldali tábor között ugyan elkeseredett volt, de addig még minden választáson teljesen demokratikusan kormányváltás következett be. A főváros, Budapest olyasvalaki számára, mint Fazekas, izgalmas volt, és sok esélyt kínált. Hemzsegtek a tevékenységek és a kezdeményezések. A miliő kocsmáiban kreatívok, eredeti figurák és életművészek nyüzsögtek. „Hihetetlenül kellemesen lehet élni ebben a városban” – lelkendezik Fazekas.


Fazekas hazatérése előtt két évvel a választásokon a szocialisták a liberálisokkal együtt szűk vereséget mértek a jobboldali populista Orbán Viktorra. Ő 1998-tól 2002-ig kormányzott. Már akkor is érezhetőek voltak tekintélyelvű hangulatai. A választási vereséget eleinte nem akarta elismerni. Heteken át az utcára szólította híveit. „A haza nem lehet ellenzékben” – oltotta beléjük.


2006 tavaszán Fazekas Dánielt mélységes sokk érte. Szélsőjobboldali tüntetők megrohanták az állami televízió épületét, és felgyújtottak néhány stúdiót. Az Orbán-hívek és a szélsőjobboldaliak heteken át tüntettek az újra megválasztott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen. Gyurcsány a szocialista frakció előtt mondott, bizalmasnak szánt beszédben – amely később kiszivárgott – hevesen agitált a reformok mellett, és közben, obszcén kifejezésekkel aláfestv, beismerte, hogy a 2006-os választások előtt hazudtak az embereknek a költségvetés helyzetéről.


A zavargások során szerzett első ízben nevet magának a szélsőjobboldali párt, a Jobbik. Ezzel egyidőben az is felfűtötte az érzelmeket, hogy az észak-magyarországi faluban, Olaszliszkán roma csőcselék megölt egy tanárt. A nyíltan antiszemita és rasszista Jobbik egy évvel később megalapította a félkatonai Magyar Gárdát „a cigánybűnözés elleni polgári védelemként”. A Jobbik 2010 óta stabilan a harmadik legnagyobb párt a parlamentben. Orbán újra és újra magáévá teszi a Jobbik témáit, hogy maga mögött egyesítse a jobboldali tábort.Gyurcsány, a „béna kacsa”


Gyurcsány a 2006-os zavargások után politikailag „béna kacsa” volt, de csak 2009-ben mondott le. Reformtervei egyikét sem tudta megvalósítani. A 2008-as globális pénzügyi válság a politikai elitek kudarca miatt sebezhető gazdaságot különösen keményen sújtotta. A szociális lecsúszás sokak számára mindennapi tapasztalattá, legalábbis fenyegetéssé vált. A leszerepelt baloldal romjain Orbán 2010-ben kétharmados többséget szerzett. Új alkotmányt alkotott, amely a politikát etnocentrikus alapra helyezte, korlátozta a sajtószabadságot, megnyirbálta az Alkotmánybíróság hatáskörét, és olyan mechanizmusokat alakított ki, amelyek egyre inkább megnehezítették a demokratikus kormányváltást.


Fazekas Dániel Orbán hatalomátvétele után vezető szerepet vállalt a Milla tiltakozó mozgalomban, amely nagy tüntetéseket szervezett a restriktív médiatörvény és az Orbán emberei által átkorbácsolt alkotmány ellen. Idővel azonban a Milla vesztett a lendületéből. Fazekas visszavonult a mozgalomból. „A Milla jó volt, de nem volt elég jó. Kiválóak voltunk tiltakozás tantárgyból. De soha nem tudtuk megtenni a következő lépést a tartalmak és a nekik megfelelő struktúrák felé. Szabadidős történet maradt” – von mérleget.


Orbánnak áprilisban egyértelműen sikerült újraválasztatnia magát. Ezúttal azonban a célnak megfelelő módon kellett módosítani a választójogi törvényt ahhoz, hogy szűk kétharmados többséget szerezzen a parlamentben. A populista továbbra is azon van, hogy bebetonozza a hatalmát. Nacionalista jelszavakkal uszítja híveit az EU ellen, amelynek támogatásait szívesen elfogadja, hogy kiossza az oligarcháinak.A cél az „illiberális állam”


Putyinnal tart, és meghirdeti „a liberális demokrácia végét”. „Felépítjük az illiberális államot” – hangoztatta júliusban egyik beszédben. A példaképek: Oroszország, Törökország, Kína, Szingapúr.


Fazekas nem ringatja magát illúziókba. „A fordulat óta eltelt 25 évben Magyarország elmulasztotta az esélyt, hogy megérkezzen a való világba. Elherdált idő volt” – mondja. Úgy véli, az EU-nak nem volna szabad több pénzt adnia az Orbán-kormánynak, és Magyarországot el kellene szigetelni. „Semmi sem fog megváltozni, hacsak nem lesz valami olyan kollektív élmény, amely sokkolja az embereket. Amely ráviszi őket, hogy felébredjenek. De még akkor is: már nincs meg a civil tudásunk. Orbán már nincs – és akkor?” Rövid szünetet tart, és aztán hozzáteszi: „Nagyon szar az egész, de ezen végig kell menni.”