rss      tw      fb
Keres

Hétvégén rendezik meg a Quasimodo nemzetközi költőversenyt Balatonfüreden


MTI 2014. szeptember 5., péntek 8:45

Szombaton és vasárnap rendezik meg Balatonfüreden a Quasimodo nemzetközi költőversenyt, amelyre közel 200 alkotó jelentkezett - tájékoztatta pénteken az MTI-t a Salvatore Quasimodo Alapítvány titkára.

Cserép László elmondta, hogy a 22. alkalommal meghirdetett versenyre a határon túlról is szép számmal érkeztek költemények.

Hozzátette: a költőversenyt könyvbemutatók, zenei programok kísérik. Madarász Imre irodalomtörténész mutatja be Franco Cajani, A nyeregből kivetett lovag - Cavalier Disarcionato című művét, amelyet Baranyi Ferenc fordított magyarra. Megismerheti a közönség Alessandro Quasimodo A költészettől a színházig című munkáját, amelyet Vittorio Del Piano szerkesztett.

A verseny második napján Madarász Imre Két máglya. Savonarola és Giordano Bruno című monográfiáját Kaiser László, a Hungarovox Kiadó vezetője mutatja be. Bogyay Katalin Elnökségem története - A kulturális diplomácia művészete az UNESCO-ban című könyvéről is sokat megtudhatnak az érdeklődők egy délutáni beszélgetésből. Sztanó László Taljánok, olaszok, digók című kötetét pedig Szörényi László irodalomtörténész tárja a balatonfüredi közönség elé - foglalta össze Cserép László. Az esti gálaműsor keretében a díjnyertes verseket, valamint Salvatore Quasimodo művét Oberfrank Pál és Alessandro Quasimodo színművész adja elő. Orbán János Dénes A költő, a ringyó és a király című, Pannonius vers-átköltéseket tartalmazó kötetét Szőcs Géza, a Magyar Pen Club elnöke mutatja be az est során. Természetesen az idén sem marad el a megemlékezés Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő emlékfájánál a Tagore sétányon - fűzte hozzá. Az alkalomra megjelenik a Tempevölgy folyóirat legújabb száma, benne a díjnyertes költeményekkel - fogalmazott Cserép László, aki hozzátette, hogy az idén a fődíj mellett egy különdíjat, illetve egy életműdíjat is kiosztanak, valamint a hagyományoknak megfelelően átadják a Bertha Bulcsu-emlékdíjakat is. Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo nemzetközi költőversenyt és költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseményének számít - összegezte a Salvatore Quasimodo Alapítvány titkára.