rss      tw      fb
Keres

BÉT - Csökkenéssel nyithat a piac a szakértők szerint


MTI 2014. szeptember 5., péntek 8:40

Enyhe csökkenéssel indíthatja a pénteki kereskedést a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők szerint.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta: csökkenés jöhet pénteken a tőzsdén a csütörtöki komoly emelkedés után, profitrealizálásba kezdhetnek a befektetők. Két fontos hírt emelt ki, amelynek hatása lehet a kereskedésre: az ukrán tűzszünetről kora délután kezdődnek a tárgyalások Minszkben, majd az augusztusi amerikai foglalkoztatási adatot teszik közzé. Ha megvalósul a tűzszünet, arra mindenképpen pozitívan reagálhatnak a részvénypiacok - jegyezte meg.

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője mérsékelt emelkedésre számít pénteken, de a nyitásban szerinte is kis csökkenés lehet az európai határidős indexek szerint. Makroadat Magyarországon nem, de az Egyesült Államokban lesz: a munkaerőpiaci adatokra figyelnek a befektetők, ami a jegybanki kamatdöntés egyik legfontosabb indikátora. A várakozások szerint az amerikai kamatemelési ciklus a jövő év közepén indulhat, az adat alakulása ezt befolyásolhatja - mondta.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 215,26 pontos, 1,17 százalékos emelkedéssel, 18 630,56 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 7,8 milliárd forint volt. A Mol 25 forinttal, 0,21 százalékkal 12 200 forintra erősödött, 784,5 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 94 forinttal, 2,16 százalékkal 4440 forintra nőtt, forgalmuk 5,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,86 százalékkal 384 forintra emelkedett, forgalma 745,2 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 30 forinttal, 0,75 százalékkal 4020 forintra nőtt, a részvények forgalma 993,7 millió forintot ért el.