rss      tw      fb
Keres

Gulf News: Szíriába vagy Irakba tartó brit önkéntesek sokszor Magyarországon utaznak át
A Gulf News című lap A britek titkos levélszekrény-rendszert használnak a Szíriába és Irakba jutáshoz címmel közölt cikket. Törökország úgy véli, hogy akár 20 brit állampolgár is várakozhat biztonságos házakban a jelzésre, hogy átmehet Szíriába.


A brit harcosok bonyolult „titkos levélszekrény”-rendszert használnak, hogy eljussanak Szíriába és Irakba, és ott az Iraki Iszlám Államért és az ISIL-ért (Iraki és Levantei Iszlám Állam) küzdjenek.


A terroristák irányítói „csendes” email-címeket alkalmaznak, amelyekről sohasem küldenek üzenetet, de amelyek a „piszkozatok” mappában instrukciókat tartalmaznak.


Azokat, akik harcolni akarnak, észrevétlenül eljuttatják Európából a török határon át szíriai kiképző táborokba.


A török hatóságok úgy vélik, hogy jelenleg akár 20 brit állampolgár is várakozhat biztonságos házakban vagy szállodákban a jelzésre, hogy menjen Szíriába.


Ők aközött a mintegy száz külföldi harcos között vannak, akikről Törökországban az a gyanú, hogy ISIL-épületek hálózatában várakoznak a jelzésre, hogy továbbmenjenek.


Titkosszolgálati tisztségviselők figyelmeztettek arra, hogy riasztóan növekszik a Nagy-Britanniából induló „önkéntesek” száma, amióta az ISIL bejelentette, hogy megalapított egy Szíriától Irakig terjedő „kalifátust”.


A hírek szerint több mint 250 szélsőséges tért vissza az Egyesült Királyságba – közülük mintegy 200 Londonba –, és a terrorellenes szakemberek kimerítő munkát végeznek, hogy megvizsgálják mindazon britek adatait, akik a helyszínen vásárol vízummal léptek be Törökországba.


Ezeket aztán összevetik azoknak a listájával, akik ki is léptek onnan, tanulmányozzák, hogy mennyi ideig tartózkodtak ott, hogy tovább maradtak-e, mint a 90 nap, amelyre a vízumuk szólt: így igyekeznek azonosítani azokat, akik Szíriában lehetnek vagy esetleg visszatérhettek az Egyesült Királyságba. A feltételezések szerint némelyek útlevelet cseréltek hasonló korú és hasonló küllemű harcostársaikkal, hogy azt használják Törökország elhagyásakor, és ezzel is megzavarják a titkosszolgálatok munkáját.


A szolgálatok megtudták, hogy a biztonságos házakban várakozó harcolni akarók jelszót kaptak egy ingyenes email-címhez, amelyet naponta csak egyszer nyitnak meg, hogy ott megtalálják a számukra piszkozatként hagyott üzeneteket. Azt az utasítást kapják, hogy a címről soha ne küldjenek emailt, csak olvassák el a piszkozatban talált üzenetet, aztán töröljék. A bonyolult rendszer lehetővé teszi az irányítóknak, hogy elektronikus nyomok hátrahagyása nélkül továbbítsanak információkat.


Ankarai tisztségviselők szerint a jelszavakat rendszeresen változtatják, így biztosítják, hogy ne lehessen a nyomukra jutni, és arra az esetre is bebiztosítják amgukat, ha netán néhány beszervezett valójában a titkosszolgálatok alvó ügynöke volna.


A becslések szerint mintegy 500 brit állampolgár utazott Szíriába és Irakba harcolni. Egyesek úgy vélik, akár kétszer ennyien is lehetnek, ha hozzászámítják a külföldi letelepedetteket is.


Az Irakban és a brit kormány kémközpontjában, Cheltenhamban tevékenykedő szakemberek kommunikáció-megfigyelése és elemzése állítólag további bizonyítékokkal szolgált az ISIL-dzsihádhoz csatlakozott britekről. Egy évvel ezelőtt a potenciális újoncok Szíriába Nagy-Britanniából Törökországon át jutottak el, nem ritkán turistacsoportokkal érkeztek Isztambulba vagy Ankarába. Most egy vagy két további ország közbeiktatásával utaznak, hogy ne kerüljenek gyanúba a repülőtereken és kikötőkben.


A hírek szerint ezek a harcosok Nagy-Britanniából közép-európai országokba mennek, például Németországba, Magyarországra, Szerbiába vagy Boszniába, ott várnak néhány napot, és csak aztán mennek tovább Törökországba, lehetőség szerint kocsival vagy vonaton.


Az ISIL bonyolult módszereiről szóló hírek azon jelentések közepette váltak ismertté, amelyek szerint James Foley meggyilkolt újságírót vizes kínzásoknak vetették alá, amikor a dzsihád harcosainak foglya volt.


Úgy tűnt, hogy azok, akik az amerikai újságírót elfogták – és akikről feltételezik, hogy britek –, kínzási módszereiket a CIA mintájára alkalmazták, amely hasonló kínzásoknak vetett alá három terrorizmussal gyanúsított egyént, akiket a szeptember 11-i támadások után fogtak el. A módszer része, hogy a fogyok szájába és orrába vizet öntenek, amíg úgy nem érzik, hogy megfulladnak, vagy víz alá nyomják őket.


Theresa May belügyminiszter pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Királyság terrorfenyegetettségi szintjét jelentősről súlyosra minősítették át, ami azt jelenti, hogy „erősen valószínű” egy terrorista támadás, miközben David Cameron olyan tervekről számolt be, hogy a terrorista-gyanús elemektől elvehetik az útlevelüket.