rss      tw      fb
Keres

Norvég hírportál: Norvégia Magyarország szankcionálását kéri az EU-tól
A The Local című, angol nyelvű norvégiai hírportál, amely havi négymillió olvasót ér el, Norvégia az EU-tól Magyarország szankcionálását kéri címmel közölt hírt. A Norvégia és Magyarország közötti kapcsolatokban fennálló feszültség akkor eszkalálódott, amikor az északi ország csütörtökön arra kérte az Európai Uniót, hogy vegyen fontolóra szankciókat a kelet-európai ország ellen.


A két ország közötti viszály a nyár folyamán tört ki a Norvégia által magyarországi jótékony csoportoknak adományozott támogatás miatt. A magyar kormány ellenőrei megrohantak több civil szervezetet, amelyet a jelenlegi vezetőkkel szemben politikailag elfogultnak tekintettek.


A magyar kormány a maga részéről azzal vádolja Norvégiát, hogy olyan szervezeteknek ad pénzt, amelyek az LMP ellenzéki politikai pártot finanszírozzák. Norvégia visszatart mintegy 210 millió dollárnak megfelelő támogatást, és ez a döntés felbosszantotta Magyarországot.


A Financial Times című lapnak küldött levélben Vidar Helgesen norvég Európa-ügyi miniszter azt írta: csalódott és meglepte, hogy az EU nem reagál a magyarországi politikai fejleményekre.


Helgesen az NRK műsorszórónak azt mondta: „Nagyon aggaszt minket, amit több éven át kialakulni láttunk – a demokrácia és az ország törvényeinek aláásása. Most felhívással fordulunk az Európai Unióhoz, hogy ne maradjon néma, amikor kiüresítik a demokratikus értékeket az EU egyik tagállamában.”


Helgesen a magyarországi alkotmányban bevezetett változtatásokra és olyan választási törvényekre utalt, amelyek erősítik Orbán Viktor miniszterelnök hatalmát. Orbánt a sajtószabadság megtámadásával és a civil szervezetek zaklatásával is vádolja.


Helgesen azt mondta: „A héten azzal fordultunk minden tagállamhoz, és arra hívtuk fel az Európai Uniót, hogy vegye fontolóra szankciók bevezetését. Norvégia ennél tovább ment, és leállította az Európai Gazdasági Térség (EEA) támogatásainak kifizetését Magyarország számára, mert nem kívánunk hozzájárulni annak a fejlődésnek a támogatásához, amelyet Magyarországon látunk.”