rss      tw      fb
Keres

FT – norvég miniszter: az EU-nak nem szabad eltűrnie, ami Magyarországon folyik
A Financial Times című lap Vidar Helgesen norvég Európa-ügyi miniszter írását közölte Magyarország útja vissza a múltba címmel. Helmut Kohl volt német kancellár egyszer azt mondta, hogy Magyarország ütötte ki az első téglát a berlini falból.


Ebben a hónapban van a 25. évfordulója annak, hogy Magyarország megnyitotta nyugati határát, és mozgásba lendítette Európa újraegyesülését. Ma Magyarország kormánya hátat fordít a Nyugatnak. Egy minapi beszédében Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy „szellemi vaskupolát” akar építeni a külföldi befolyás ellen, és szakítani akar a Nyugat-Európában elfogadott dogmákkal és normákkal, helyettük pedig illiberális államot akar kiépíteni.


Az mondta, a liberális demokratikus államok nem képesek globálisan versenyképesek maradni. Ugyanazon a héten, amikor az EU az Oroszországra kivetendő szankciók kérdését tárgyalta Ukrajna szuverenitásának megsértéséért, Orbán sikertörténetként hozta fel Oroszországot.


Magyarország már jócskán előrehaladt az illiberális állam felé vezető úton. A magyar kormány 2010-es hatalomra jutása óta leváltotta az igazságszolgáltatás vezetőit, a színházak és múzeumok igazgatóit, és új embereket nevezett ki a helyükre, megszigorította a média feletti ellenőrzést, és megváltoztatta az ország választási törvényeit. Idén a magyar kormány támadást indított a civil társadalom ellen. A fent említett beszédben Orbán támadta a norvég kormányt, amiért pénzügyileg támogat magyarországi civil szervezeteket, és azt állította, hogy mi politika aktivistákat fizetünk, hogy előmozdítsák a saját érdekeinket.


Azóta rendőri intézkedések történtek a Norvégia által támogatott civil alap ellen. Hasonló, Norvégia által támogatott alapok további 15 uniós tagállamban léteznek, és mind a civil szervezetek, mind a kormányok nagyra értékelik. Norvégia Magyarországnak nyújtott támogatása része annak az 1,8 milliárd eurónak, amellyel az Európai Gazdasági Térség és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás országai segítik elő az európai társadalmi és gazdasági kohéziót. Magyarország jelenleg megsérti az ezekre – nagyobb részben a magyar kormányhoz kerülő – az alapokra vonatkozó szerződést.


Válaszként felfüggesztettük a magyar kormány számára az összes kifizetést, miközben fenntartottuk a civil alapot. Norvégia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de szorosan integrálódott az EU-hoz, és mélyen elkötelezett az európai integráció alapjait alkotó értékek mellett. Ezen értékek ellen intéz most kihívást az uniós tagállam és jelentős uniós támogatások kedvezményezettje, Magyarország kormánya. Tekintettel erre a helyzetre, tanácstalan és csalódott vagyok amiatt, hogy az unió intézményeitől tulajdonképpen semmiféle válasz nem érkezik. Az Európai Unió évtizedeken át a demokratikus változásoknak és az emberi jogok tiszteletben tartásának a fő ösztönzője volt Európában.


Ahogy közeledik a berlini fal leomlásának 25. évfordulója, az Európai Uniónak félreérthetetlenül meg kellene mutatnia, nem tűri egy illiberális állam kiépítését a határain belül.

Vidar Helgesen, Európa-ügyi miniszter, Norvégia