rss      tw      fb
Keres

Közel hétéves csúcsra ugrott az amerikai fogyasztói bizalmi mutató augusztusban


MTI 2014. augusztus 26., kedd 17:26

Augusztusban is emelkedett és közel hétéves csúcsra ugrott a Conference Board amerikai gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe.

A mutató 92,4 pontra emelkedett, míg elemzők 89 pontot vártak. Utoljára 2007 októberében volt ilyen erős a fogyasztók optimizmusa.

A Conference Board felülvizsgálta az előző havi adatokat és 90,9 pontról 90,3 pontra mérsékelte az index értékét júliusra.

„A fogyasztói bizalom immár a negyedik egymást követő hónapban erősödött, köszönhetően a javuló üzleti feltételeknek és a foglalkoztatás robusztus növekedésének” - mutatott rá Lynn Franco, a Conference Board illetékes igazgatója kedden kiadott közleményében. Hozzátette: a fogyasztók kevésbé optimisták ugyan rövid távú kilátásaikat illetően, elsősorban jövedelmüket tekintve, összességében azonban továbbra is nagyon pozitívan ítélik meg a gazdaság és a munkaerőpiac rövid távú kilátásait.

A jelenlegi helyzet megítélésének mutatója 94,6 pontra emelkedett - 2008 februárja óta ez a legmagasabb érték - a júliusi 87,9 pontról, ezzel szemben a várakozások mutatója 90,9 pontra esett a júliusi felülvizsgált 91,9 pontról.

Arra a kérdésre, hogy jelenleg nehéz-e munkához jutni, a felmérésben részt vevők 30,6 százaléka felelt igennel, míg az előző hónapban 30,9 százalék. Eközben 15,6 százalékról 18,2 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik szerint „bőven van munkahely”.

A fogyasztók arra számítanak, hogy a következő 12 hónapban enyhén, 5,4 százalékról 5,5 százalékra emelkedik az infláció. Kevesebben számítanak jövedelmük növekedésére: a júliusi 17,7 százalék után 15,5 százalék, míg a júliusi 11,1 százalékról 11,9 százalékra emelkedett a jövedelmük csökkenésére számítók aránya.