rss      tw      fb
Keres

Lemondott Berlin kormányzó polgármestere


MTI 2014. augusztus 26., kedd 17:23

Több mint 13 év után véget ért a Wowereit-korszak Berlinben. A német főváros kormányzó polgármestere, Klaus Wowereit kedden jelentette be lemondását.

A szociáldemokrata párt (SPD) 60 éves politikusa egy takarítónő házasságon kívüli gyermekeként született és Nyugat-Berlin egyik külső kerületében nőtt fel. Az öt testvér közül csak ő jutott egyetemre, jogi diplomát szerzett. Az SPD-hez 1972-ben csatlakozott.

Hivatásos városi politikusként 1984 óta dolgozott, és 1995-ben jutott be a tartományi rangú Berlin törvényhozásába, a képviselőházba. 1999-től az SPD frakcióvezetője volt. 2001-ben a vezetésével felbontották a nagykoalíciót a konzervatív CDU-val, bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták Eberhard Diepgen kormányzó főpolgármestert és előre hozott választásokat kényszerítettek ki.

Klaus Wowereit volt az első vezető német politikus, aki nyilvánosan vállalta homoszexualitását. A 2001-es kampányban szállóigévé vált az a mondata, hogy „meleg vagyok, és ez így van jól”. A választást az SPD nyerte meg.

Első és második kormányzó polgármesteri ciklusában (2001-2006, 2006-2011) a keletnémet állampárt utódszervezeteként számon tartott PDS-szel, illetve a PDS és nyugati baloldali szervezetek összeolvadásával megalakult Baloldallal koalícióban irányította a várost, 2011 óta pedig ismét nagykoalíció - az SPD és a CDU kormánya - élén.

Népszerűsége sokáig töretlenül emelkedett, 2006-os győzelme után még az SPD lehetséges kancellárjelöltjeként is emlegette a sajtó, és a legtöbb megfigyelő szerint a közvetlen modorú, bohém politikus személyes támogatottságának tulajdonítható, hogy az SPD 2011-ben annak ellenére nyert választást, hogy rendkívül magas volt a munkanélküliség és a város adósságállománya.

Klaus Wowereit népszerűségét a berlin-brandenburgi Willy Brandt nemzetközi repülőtér (BER) ügye kezdte ki. A BER az egykori NDK területén kezdett eddigi legnagyobb beruházás, 2006-ban kezdték építeni. Az átadást eredetileg 2011 novemberére ütemezték, majd 2012 tavaszára halasztották, de tervezési és kivitelezési hibák sora miatt még mindig nem fejezték be a munkát. A repülőtér átadására jelenleg nincs hivatalos határidő, szakértők szerint 2017-ben indulhat el a forgalom, az eredetileg 2,4 milliárd euróra becsült költségek pedig elérhetik a hatmilliárd eurót.

A repülőtér körüli botrányok megtépázták Wowereit tekintélyét. Párton belüli támogatói kihátráltak mögüle, népszerűsége mélypontra süllyedt, jelenleg ő a legkevésbé kedvelt berlini politikus.

A polgármester keddi sajtótájékoztatóján pályafutása legnagyobb vereségeként értékelte, hogy a beruházás nem készült el időben. Kiemelte, hogy a személye körüli viták ártanak a pártnak és hátráltatják a kormányzást. Hozzátette, hogy a döntés hónapok óta érlelődött benne, és végül saját elhatározásból hozta azt meg. Klaus Wowereit megbízatása 2016 őszén járt volna le. Utódját a képviselőház választja meg.

Az ellenzéki Zöldek előre hozott választás kiírását követelik, de a kormánypártok ezt elutasítják.

A távozó kormányzó polgármestertől származik az a 2003-as mondás is: „Berlin szegény, de szexi”. Ez a kijelentése elsősorban arra utal, hogy Berlin számottevő ipar és magas fizetést ígérő munkahelyek tömege nélkül is az egyik legvonzóbb világváros. A német hazai össztermékben (GDP) csupán 4 százalékot tesz ki a berlini gazdaság, és a munkanélküliség majdnem a kétszerese 6,6 százalékos országos átlagnak. A város lakossága mégis folyamatosan növekedik és évről-évre új csúcsra emelkedik a turisták száma. A lakosság egyedül tavaly majdnem 50 ezerrel nőtt, és a 3,4 milliós városba látogató turisták száma az idei első fél évben meghaladta az 5,5 milliót, ami történelmi rekord.

Szakértők szerint Berlin a Wowereit-korszakban a huszadik század húszas éveinek aranykorához mérhető virágzásnak indult. A hidegháború évtizedei után nemcsak az újraegyesített Németország új fővárosaként, hanem globális kisugárzású metropoliszként született újjá. Jelenleg egyebek mellett a kortárs zene, a képzőművészet, az irodalom és az építészet egyik legfontosabb nemzetközi központja, és a városfejlesztési célok között szerepel, hogy a fő erőforrásként az információra támaszkodó tudásgazdaság térségi centruma, „európai Szilícium-völgy” legyen.