rss      tw      fb
Keres

Ukrán válság - Porosenko az ukrán-orosz határ ellenőrzésének szigorítását akarja


MTI 2014. augusztus 26., kedd 17:22

A kelet-ukrajnai vérontás befejezésének egyetlen hatékony eszköze az orosz határ ellenőrzésének szigorítása, így az oroszbarát szakadárok fegyverrel való ellátásának megszüntetése, valamint a hadifoglyok szabadon engedése - jelentette ki kedden Minszkben az ukrán elnök.

Petro Porosenko hangsúlyozta, hogy minden szereplő méltósággal akar kikerülni ebből a konfliktusból. Kérte, hogy támogassák béketervét, amely magában foglalja a szeparatisták lefegyverzését és Ukrajna decentralizációját. Hozzátette ugyanakkor, hogy minden olyan megoldás érdekli, amely a megbékélést szolgálja.

„Ezen a minszki találkozón a világ és Európa sorsa múlik. Így látom én” - fogalmazott az ukrán elnök a fehérorosz fővárosba összehívott tanácskozáson, amelyen az orosz-fehérorosz-kazah vámunió vezetői és az Európai Bizottság képviselői is megjelentek.

Vlagyimir Putyin orosz államfő az ukrán válság megoldását célzó találkozón hangsúlyozta, hogy a konfliktust erővel nem lehet megoldani, utalva ezzel az ukrán hadsereg által a szeparatisták donyecki és luhanszki fellegvárai ellen indított offenzívára. „Meggyőződésünk, hogy az ukrán válságot nem lehet megoldani az erő alkalmazásának kiterjesztésével, anélkül, hogy figyelembe vennék az ország délkeleti régióinak alapvetői érdekeit és békés párbeszédet folytatnának az országrész képviselőivel” - mondta az orosz államfő.

Nurszultan Nazarbajev kazah államfő a Porosenkóval tartott kétoldalú találkozón kijelentette: „Úgy gondolom, fontos, hogy ön közvetlenül, szemtől szembe beszéljen Putyinnal. Oroszország és Ukrajna számára elérkezett az igazság órája, hiszen a vérontás nem folytatódhat” - fogalmazott. Hozzátette: ha az, ami most van, folytatódik, az akár globális konfliktussá is szélesedhet. Nazarbajev szerint humanitárius tűzszünetre lenne szükség annak érdekében, hogy könnyíteni lehessen a harcok sújtotta kelet-ukrajnai lakosság helyzetén.

A házigazda Aljakszandr Lukasenka mindeközben Moszkva és Kijev felelősségére hívta fel a figyelmet. „Ha azt szeretnénk, hogy felelős politikusoknak tartsanak minket, akkor tudatosítani kell magunkban a népünk iránti felelősséget és félre kell tennünk a politikai ambíciókat” - hangsúlyozta a fehérorosz elnök.