rss      tw      fb
Keres

A csecsen vezető telefonja miatt nem volt DNS-vizsgálat




A Szabad Európa Rádió Tom Balforth cikkét közölte Egy egész falu keresi Kadirov mobiltelefonját címmel.


Senki sem szereti, ha elveszíti a mobiltelefonját. És Ramzan Kadirov nem kivétel.


A csecsen vezető több mint ezer ember rendeltetett be éjszaka és hajnalig kihallgattatta őket, hogy segítsenek megtalálni mobiltelefonját, amelyet egy múzeum megnyitási ünnepségén vesztett el a hétvégén – jelentette a Memorial elnevezésű orosz jogvédő szervezet.


„Helyi lakosok jelentették, hogy szombaton (augusztus 16-án) éjszaka rendőrök és a helyi közigazgatás alkalmazottai berendeltek és kikérdeztek mintegy ezer embert, köztük gyerekeket. Többségük csak reggel térhetett haza” – közölte a Memorial egy augusztus 18-án kiadott közleményben.


Kadirov hivatala tagadja, hogy a csecsen vezető elvesztette volna a telefonját, és hogy voltak ilyen beidézések.


A Szabad Európa Rádió Észak-Kaukázusi Szolgálata beszélt több tisztségviselővel, aki jelen volt az ünnepségen, és úgy tűnt, megerősítik a Memorial beszámolóját, amennyiben azt mondták, hogy Kadirov biztonsági emberei alaposan megmotozták őket. Az illető tisztségviselők ragaszkodtak nevük mellőzéséhez, és többet nem voltak hajlandók mondani.


A telefon végzetes elveszése az új Shira-Yurt múzeum megnyitásán történt, a Csecsenföld középső részén lévő Germencsuk falu szélén, Groznijtól, a fővárostól mintegy 30 kilométerre délre.


A múzeum megnyitására emberek ezrei érkeztek a helyszínre. Az autók csak egy kilométernél távolabb parkolhattak. Az embereket megmotozták, az autókat átkutatták.


De úgy látszott, hogy Kadirov elégedett.


„Grandiózus ünnepség ez Csecsenföldön” – írta népszerű oldalán az Instagram honlapon. „A köztársaság lakosainak ezrei gyűltek össze Shira-Yurtban, amely Germencsuk szélén épült fel… Naponta Oroszországból és máshonnan érkező turisták keresik fel a falut” – tette hozzá.


Az ünnepség középpontjában egy hagyományos csecsen esküvő állt, amelynek során Kadirov az ifjú párt egymillió rubellel ajándékozta meg – írta a Memorial. Minden csecsen körzetnek ki kellett állítani egy-egy táncos párt a műsorhoz.


Mindazonáltal a hangulat elromlott, amikor az események végén bejelentették a hangosbeszélőkön, hogy Kadirov elvesztette a telefonját. A rendőrség kihallgatta az embereket a helyszínen, de nem találta meg a készüléket.


Miután az ünneplők elindultak hazafelé, vezető helyi tisztségviselők körbetelefonálták a szervezőket, hogy derítsék ki az ünnepség összes résztvevőjének és vendégének a nevét.


Azután azonnal beidézték őket kihallgatásra. „Azt kérdezték az emberektől, hol álltak, és hogy találtak-e egy telefont vagy egyéb gazdátlan tárgyat” – írja a Memorial.


A Memorial azon szervezetek egyike, amely részletesen tájékoztat a nyugtalan és veszélyes észak-kaukázusi régióról.


A szervezet kapcsolata Kadirovval feszült. Oleg Orlov, a Memorial elnöke 2008 júliusában azzal vádolta meg Kadirovot, hogy része volt Natalja Esztemirova emberi jogi aktivista meggyilkolásában.


Kadirov rágalmazás miatt beperelte Orlovot. Ám 2011-ben felmentették, miután egy moszkvai bíróság megállapította, hogy csupán a véleményét juttatta kifejezésre.


Nem tudni, hogy Kadirov azóta megtalálta-e a mobiltelefonját.