rss      tw      fb
Keres

Vértes András: alapvetően hibás a kormány gazdaságstratégiája

MTI 2010. november 25., csütörtök 19:55

Vértes András szerint a jelenlegi kormányzó erő alapvetően hibás gazdaságstratégiát folytat; az alapvető célok - a foglalkoztatás növelése és a gazdasági fejlődés gyorsulása - nem teljesülnek.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke erről csütörtökön Kaposváron beszélt a helyi Szocdem Klub vendégeként, ahol újságíróknak azt mondta: most az látszik, hogy a kormányzó erő mindenáron változtatni akar, "méghozzá nagyon erőszakosan és nagyon gyorsan". Folyamatosan igyekszik bővíteni a mozgásterét az állami költekezésben, s ahelyett, hogy az államháztartás kiadási oldalán reformokat kezdene, növeli a kiadásokat, és a másik oldalon ehhez forrást teremt azzal, hogy válságadókat ró ki, "az elkövetkező években pedig megeszi a nyugdíjpénztáraknak a megtakarításait".

"Ez a gazdaságstratégia (...) alapvetően hibás" - jelentette ki Vértes András. Rámutatott: a személyi jövedelemadó csökkentése csak keveseket, a foglalkoztatottak 20-25 százalékát érinti. A társasági adó csökkentéséből származó többletjövedelemmel "sincs mit tenni", nem érdemes beruházni, amikor ennyire nyomott a fogyasztás, nincs piac - mondta.

Nem nő a foglalkoztatás, nem gyorsul a gazdaság növekedése, azaz az alapvető célok nem teljesülnek - összegezte Vértes András. Megjegyezte: a kormány a nagy ágazatokat válságadókkal sújtja, közülük a bankszektor költségnövekedése egészen biztosan a fogyasztók és a vállalkozók költségnövekedésévé válik, és így lesz majd a többivel is.

A GKI elnöke szerint az üzleti szféra ebben a helyzetben "elbizonytalanodik, mert azt látja, hogy akinek magas volt a profitabilitása, azt gyorsan elszedik" tőle. A magánszemélyek is azt látják, hogy a nagy többségnek nem növekedik a jövedelme, pedig volt egy adócsökkentés, a nyugdíjrendszert pedig eközben "szétverték".

Vértes András a magánnyugdíjpénztárak megszűnését eredményező intézkedésekről úgy vélekedett: "oly mértékben alkotmánysértő, hogy (...) ezt vagy a magyar jogrend, vagy az európai jogrend meg fogja akadályozni".